Koningsspelen 11scholenfietstocht in gemeente Leeuwarden

LEEUWARDEN - De Fietsersbond Fryslân organiseerst vrijdag 21 april de grootste schoolfietstocht van Nederland in Leeuwarden: De Koningsspelen 11scholenfietstocht.

Veertien scholen met in totaal bijna duizend deelnemers gaan vrijdagochtend zo veel mogelijk stempels verzamelen bij de andere deelnemende scholen.

Schoolfietsplan

De Koningsspelen 11scholentocht is onderdeel van het schoolfietsplan Leeuwarden. Met dit plan wil men het fietsen onder schoolkinderen op een leuke manier stimuleren en daarmee ook hun fietsvaardigheid verbeteren. Dit is niet alleen erg gezond, maar komt ook hun verkeersveiligheid ten goede.

De route

De volledige route loopt vanaf het Leeuwarder Bos als meest noordelijke punt tot aan het 'It Tredde Ste' in Irnsum als meest zuidelijke punt. Dat is de grootste lus van 50 km, waarbij je ook langs alle deelnemende scholen komt. De routes zijn volledig gepijld, waardoor je kunt kiezen voor een afstand van 12,5 - 25 - 37,5 en voor de grootste fietsbikkels de 50 km.

Alle deelnemers krijgen een route- en stempelkaart. Elke school richt een stempelpost en koek en zopie tent in. Op de route zelf staan verkeersregelaars op de drukkere oversteekpunten en fietsen ook nog vrijwilligers van de Fietsersbond en EHBO’ers van het Rode Kruis mee.

Medaille

Terug op school, ontvangen de deelnemers een prachtige en unieke medaille.