Ruim 13.000 deelnemers bij Fietselfstedentocht | Fotoverslag doorkomst Leeuwarden

LEEUWARDEN - De Fietselfstedentocht wordt traditiegetrouw door duizenden fietsers verreden. Pinkstermaandag 10 juni verschenen de deelnemers weer zeer vroeg aan de start in Bolsward, waar tevens de eindstreep lag.

De tocht kende een lengte van 235 kilometer.

Om klokslag 5.00 uur schoot Jannewietske de Vries, burgemeester Súdwest-Fryslân, de eerste groep deelnemers aan de Fietselfstedentocht weg vanuit Bolsward. In totaal stonden 13.576 deelnemers (verdeeld over 23 groepen) aan de start van 83ste editie in het 107-jarig bestaan van de Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht. Rond de klok van 8.00 uur was ook de laatste groep fietsers onderweg.

Jannewietske de Vries heette de deelnemers welkom in Súdwest-Fryslân, de gemeente waarin zes van de elf steden liggen. Zij benadrukte het unieke van dit evenement en wenste alle deelnemers een mooie tocht toe. Ook gedeputeerde Sander de Rouwe en lange afstandszwemmer Maarten van der Weijden waren bij de start aanwezig.

Route ietwat aangepast 
Dronryp kon dit keer, omdat de nieuwe brug nog geraliseerd moet worden, niet in de route op worden genomen. De fietsers gingen daarom vanaf Marsum via Ritsumasyl naar Bayum, en vanaf Sint Annaparochie via Nij Altoenae, Oudebildtzijl, Hallumerhoek en de Zeedijk naar Holwerd.

Naast de 'gewone' fietsen en racefietsen waren er eveneens tandems en ligfietsen van de partij. Ook tal van motorrijders volgden diezelfde dag de route van de Elfstedentocht. Voor hen was een parcours uitgezet met een lengte van 240 kilometer met start en finish in Leeuwarden.

Fotograaf Humphrey Paap schoot in de Friese hoofdstad een flink aantal sfeerbeelden.