Dode (22) bij brand in studentenhuis Leeuwarden

Leeuwarden - Een uitslaande brand in de Emmanuel Murandstraat in Leeuwarden heeft maandagochtend het leven geëist van een 22-jarige bewoner.

Het slachtoffer werd door de brandweer met een hoogwerker uit de woning gehaald en moest ter plekke worden gereanimeerd. Daarna is hij naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden.

Rond half vier brak brand uit in de Emmanuel Murandstraat, in een woning die opgesplitst is tot meerdere woningen. In het ene deel woonden vier studenten, waarvan er op het moment van de brand drie thuis waren. Twee van hen werden wakker door rookmelders. Ze dachten dat hun medebewoner ook naar buiten was gekomen, maar toen de brandweer ter plaatse kwam, bleek dat de jongen nog binnen was.

Een vrouw die in het andere deel van het huis woonde, wist de woning zelf met haar baby te verlaten.

Toen de brandweer arriveerde, was de brand al uitslaand. Vermoedelijk is de brand ontstaan in de studentenwoningen. Daar is de meeste schade, zegt brandweerwoordvoerder Ingrid Weert. Politieonderzoek zal dit moeten bevestigen.

Vijf woningen zijn volgens de brandweer niet meer bewoonbaar door rook- of waterschade. Dit betreft ook voor een naastgelegen pand en een woning in de Matthias van Pellicomstraat. Voor de bewoners wordt tijdelijke huisvesting geregeld.

Zodra de hitte uit de woningen is, begint de politie met onderzoek naar de oorzaak.