Nederlands Dodgeballteam bestaat voornamelijk uit Leeuwarder studenten

LEEUWARDEN - Het Centraal Europees kampioenschap Dodgeball vindt op 26 februari plaats in Wenen.

Voor het eerst zal er een Nederlandse afvaardiging zijn op een officieel internationaal dodgeball toernooi. Het Nederlands vrouwen- en herenteam bestaat voornamelijk uit studenten van de drie hogescholen in Leeuwarden.
De volgende spelers en speelsters van het Nederlands dodgeballteam studeren in Leeuwarden: Dick Lock, Jannus op den Brouw, Tom Wellen, David Smit, Fleur van der Sterren en Marieke Pothof (Hogeschool Van Hall Larenstein); Ferdi Koopman, Lucas Pothof, Marissa Oenema, Nathalie Vroom (NHL Hogeschool); Tümer Yildirim (Stenden Hogeschool).
Dodgeball is ontzettend populair onder college-studenten in Amerika, maar begint ook in Europa steeds meer bekendheid te krijgen. In omringende landen worden al heuse competities gehouden en de visie van de Wereld Dodgeball Bond is dan ook om de sport of in 2024 of in 2028 op de Olympische Spelen te krijgen. In Nederland staat de sport nog in de kinderschoenen en wordt dodgeball momenteel alleen in Leeuwarden wekelijks door studenten van NHL, Stenden en Van Hall Larenstein beoefend bij Studenten Sport Leeuwarden. Studenten Sport Leeuwarden is de samenwerking aangegaan met de Nederlandse Dodgeball Bond (NDBB). Tot nu toe heeft de NDBB zich alleen nog bezig gehouden met de trampoline variant (Dodgeball in trampolineparken), maar gaat zich nu ook serieus richten op de originele versie van dodgeball. Om deze sport meer aandacht te geven zijn ze de samenwerking aangegaan met het Nederlands Handbal Verbond. Deze sport ligt het meest dichtbij de dodgeball sport. Het Centraal Europees Kampioenschap Dodgeball wordt georganiseerd door de European Dodgeball Federation (EDBF) en is bedoeld voor landen die centraal in Europa liggen. Het European Championship (ook onder auspiciën van de EDBF) vindt dit jaar in augustus plaats in Glasgow. Deelnemers aan het CEC in Wenen zijn naast Nederland: Oostenrijk, Slovenië, Roemenië, Duitsland, Italie, Tsjechie en Zwitserland.