Tiende verjaardag internationaal Shantyfestival Leeuwarden

LEEUWARDEN - Het internationaal Shantyfestival vindt 9 september weer plaats in de binnenstad van Leeuwarden. Het festival viert dit jaar haar tiende verjaardag.

Verspreid over vier podia geven twaalf shantykoren uit binnen- en buitenland optredens. De podia zijn te vinden op het Lombardsplein, bij het Paard op de Nieuwestad, op het Zaailand bij ‘t Wapen van Leeuwarden en het hoofdpodium is in de Museumhaven naast het Beursgebouw. In de Museumhaven is tevens een kleine markt waar mensen palingroken, netten boeten, sieraden maken en houtsnijden.

De muzikale dag begint om 12.00 uur. Om 16.45 uur is de afsluiter. Alle koren geven dan een gezamenlijk optreden in de Museumhaven. Dat zijn dus ongeveer vijfhonderd zangers die zich dan laten horen. En dat is dan nog exclusief het publiek, want de toehoorders mogen ook meezingen.

Deelnemende koren in 2017 zijn: Shantykoor Almere, Shantykoor Kantje Boord, Doekegat Piratenkoor, Penjumer Halsbansingers, Zeemanskoor Onder Zeil, De Vechtse Parlevinkers, Folksgroep Sheperd’s Pie, De Peijesjongers, Het Leeuwarder Shantykoor, Shantychor Geeste, Gronauer Shantychor en Shantychor Bremen. De laatste drie koren komen uit Duitsland.

Het internationaal Shantyfestival in Leeuwarden is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een landelijk bekend festival. Dit blijkt uit de vele inschrijvingen. Dit jaar meldden 26 koren zich aan, waaruit twaalf koren zijn geselecteerd.

De organisatie van het Shantyfestival ligt ook dit jaar in handen van het Leeuwarder Shantykoor in samenwerking met winkeliersvereniging De Schrans en Stichting de Museumhaven.

Wie zaterdag 9 september niet in de gelegenheid is om het Shantyfestival te bezoeken, krijgt volop de kans om het Leeuwarder Shantykoor te beluisteren op zaterdag 16 september tijdens de braderie op de Schrans. Dan treden Smartlappenkoor Sipelsjeu en de Typhonos ook op.