LF2018-deken al 10.000 vierkante meter groot

LEEUWARDEN - De Grootst Gehaakte Deken van de Wereld is al 10.000 vierkante meter groot. Dit is vrijdag bekend gemaakt. De organisatie verwacht dat de deken wel 30.000 vierkante meter groot wordt in 2018.

De Grootst Gehaakte Deken van de Wereld is een activiteit in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Het doel is mensen verbinden, en dat lukt tot dusver. Dankzij het project ontmoeten oude bekenden elkaar weer eens. Ook nieuwe vriendschappen ontstaan.

,,Op deze manier bestrijden we eenzaamheid”, zegt Esmeralda de Vries. Samen met Monique van der Hoek startte zij deze uitdaging in 2014. Inmiddels zijn mensen van over de hele wereld ‘aangehaakt’ bij dit project.

Soms bedenken mensen in het kader van De Grootst Gehaakte Deken van de Wereld bepaalde ideeën voor het project. Neem de KUNSTdeken. Sietske Wierstra uit Birdaard haakte een effen, witte deken. Kunstenaar Beb Mulder voorzag die van een schilderij. Vrijdag werd het resultaat gepresenteerd. Kunstenaars die ook een KUNSTdeken willen maken kunnen zich aanmelden via ggdw2018@gmail.com.

Ook ‘gewone’ bijdragen zijn natuurlijk welkom. Mensen kunnen granny squares van 10 bij 10 centimeter haken en voor 1 april 2018 inleveren bij één van de honderd inleverpunten in Nederland. Waar die te vinden zijn, staat op de Facebookpagina ‘Haak je aan? Haken is verbinden’. Gehaakte dekens van 140 bij 200 centimeter kunnen mensen tot 1 mei 2018 inleveren.

Na de uitdaging in 2018 worden de dekens geschonken aan diverse goede doelen, die ze uitdelen aan mensen die er wel één kunnen gebruiken. ,,Op deze manier loopt de rode draad van mens tot mens”, aldus Monique en Esmeralda.

Met dit project wordt trouwens ook een notering in het Guiness Book of Records nagestreefd. Het huidige record staat op 8.000 dekens. Monique en Esmeralda hopen op 10.000; goed om vijf voetbalvelden mee te bedekken.