Joke Tjalsma speelt Marijke Muoi

LEEUWARDEN - Joke Tjalsma, Paul R. Kooij, Dette Glashouwer, Rogier in ‘t Hout en de Franse acteur Rapfhaël Mars spelen in Marijke Muoi, de openingsvoorstelling van Leeuwarden-Fryslân 2018. De voorstelling is op 28 januari te zien.

Marijke Muoi, stammoeder van bijna alle huidige Europese koningshuizen, laat het publiek beleven wat haar in 1795 is overkomen, ten tijde van het ontstaan van onze huidige democratie: de schending van haar graf. Merkwaardig genoeg is deze belangrijke episode daarna consequent weggemoffeld. De andere tien personages die we in deze voorstelling ontmoeten nemen het publiek aan de hand mee de Grote Kerk van Leeuwarden in, waar zij onder de ogen van Marijke Muoi hun versie van het verhaal vertellen.

Joke Tjalsma neemt de rol van Marijke Muoi op zich. Tjalsma is bekend van onder andere ‘De gelukkige huisvrouw’ en ‘Nynke’. Paul R. Kooij, die eerder in onder andere ‘Ja zuster, nee zuster’ speelde, vertolkt de rol van Eise Eisinga.

Dette Glashouwer speelt Klaasje Abes. Eerder maakte Glashouwer met ‘Suver Nuver’ theatervoorstellingen. In 2012 won ze de Mus met ‘Geld voor Beginners’.

De rol van Abraham Staal, die strijd voor het gelijkheids- en vrijheidsbeginsel wordt gespeeld door Rogier in ‘t Hout, die onder meer deel uitmaakte van het RO Theater, Toneelgroep Amsterdam en we nu dagelijks zien in ‘Het Klokhuis’.

De Franse acteur Raphaël Mars, die in Parijs de toneelschool heeft gevolgd, zich al tijdens zijn opleiding in Barcelona specialiseerde in ervaringstheater en deel is van internationale theatergezelschappen, speelt de rol van de Franse soldaat, die zich met zijn ‘andere achtergrond’ staande probeert te houden in Friesland.

Andere namen van de cast zijn Martijn de Rijk (o.a. NNT), Ludo Hoogmartens (o.a. Het Zuidelijk Toneel), Albert Secuur (o.a. NNT), Pleun de Roode (o.a. Elle Est Belle), Michaël Bloos (o.a. ‘Nieuwe Helden’) en Bart Harder (o.a. Nationaal Toneel ‘As you like it’)

Regisseur Sjoeke-Marije Wallendal droomde volgens eigen zeggen om met deze mensen te kunnen werken. Vanaf november gaat ze fulltime met de cast repeteren in de Grote Kerk van Leeuwarden.

De artistieke leiding ligt in handen van Jos Thie, met videokunstenaar Arjan Klerkx, geluidskunstenaar Bo Bruijs en theatervormgeefster Mirjam Grote Gansey, zorgen zij voor een spectaculaire transformatie van de Grote Kerk en prikkelen alle zintuigen in een overrompelende ervaring.

Meer informatie: www.marijkemuoi.frl.