De Stormruiter belooft enorm spektakel tijdens LF2018

LEEUWARDEN - In het WTC Expo in Leeuwarden vond op woensdagochtend 27 september de presentatie plaats van De Stormruiter, één van de grootse producties die in het kader van LF2018 wordt georganiseerd. Regisseur Jos Thie vertelde het verhaal van De Stormruiter en stelde de cast aan de aanwezigen voor. Tjeerd van Bekkum, directeur van LF2018, vroeg zich in zijn afsluitende woorden hardop af, of vijftien voorstellingen wel genoeg zou zijn.

Met honderd Friese paarden, een grote cast met professionals, amateurs en semi-professionals en een enorm, vast decor in de Saksenhal in het WTC, was Jos Thie er echter duidelijk over: deze productie kan simpelweg niet op tournee. Thie bewerkte voor de theaterproductie het boek Der Schimmelreiter. Hij vertelt met De Stormruiter het verhaal over de voortdurende strijd tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras.

De Stormruiter speelt zich af in een dorp in Het Bildt. Hauke Haien (Jelle de Jong) trouwt met Elke (Annemaaike Bakker), dochter van de dijkgraaf. Hauke wordt na diens overlijden de nieuwe dijkgraaf en maakt het tot zijn taak Het Bildt, en daarmee de inwoners van het dorp, veilig te stellen voor de zee door een dijk te bouwen. Elke fokt ondertussen prachtige, zwarte veulens, afkomstig van een witte hengst, die Hauke kreeg van een mysterieuze zigeunervrouw (Ellen ten Damme). Andere rollen zijn er onder andere voor Joop Wittermans, Lourens van den Akker, Freark Smink en Hilbert Dijkstra.

De Jong maakte tijdens de presentatie in WTC Expo een spectaculaire entree op een Fries paard. Ten Damme, die donderdag de première van haar nieuwe show beleeft, kon helaas niet aanwezig zijn. Zij vertelde het publiek dat ze enorm uitkijkt naar de productie en dat ze trots is deel uit te mogen maken van de cast en de productie. Ellen ten Damme zal onder meer een aantal nummers zingen, die speciaal voor De Stormruiter worden gecomponeerd. De muziek tijdens de voorstelling wordt verzorgd door De Wëreldbänd. Zij zullen niet in een hoekje zitten, maar ook daadwerkelijk deel uit maken van de voorstelling, beloofde Thie.

De Stormruiter gaat op 8 september 2018 in première, op 6 en 7 september staan er twee try-outs gepland. De laatste van de twaalf reguliere voorstellingen wordt op woensdag 3 oktober gespeeld. De kaartverkoop is gestart, kijk voor meer informatie en kaarten op www.destormruiter.nl.

Tekst: Marike van der Molen