Baskische literaire middag in huiskamertheatertje

Koarnjum - Verschillende schrijvers dragen op zondag 22 oktober voor tijdens de literaire middag in De Wier in Koarnjum. Daarnaast vinden er interviews plaats en klinkt er klassieke gitaarmuziek. De presentatie is in handen van Karen Bies.

De Friese schrijver Bart Kingma en de Bildtse schrijver Gerard de Jong hebben in het kader van het literaire project ‘Other Words – Oare Wurden’ acht weken in de stad Donostia (San Sebastián) in Spaans Baskenland gewoond. Bart was daar in de herfst van 2016 en Gerard in het voorjaar van dit jaar.Baskenland heeft op beiden een grote invloed gehad. Bart heeft ondertussen het Baskische verhaal ‘Sera’ gepubliceerd en Gerard werkt aan een essay over identiteit, waarbij hij de situatie op het Bildt in Friesland met Baskenland vergelijkt. Karin Bies gaat met beide schrijvers in gesprek over hun ervaringen en de literaire inspiratie die Baskenland hen beiden bracht.
De Baskische schrijver Eneko Aizpurua Urteaga (1973) is voor ‘Other Words’ vanaf half oktober acht weken te gast in Friesland. Hij schrijft krimi-romans, korte verhalen en werkt als vertaler voor de Universiteit van Navarra. Hij zal deze middag geïntroduceerd worden. Syds Wiersma was eerder als coördinator van ‘Other Words – Oare Wurden’ in Friesland actief en is dichter. Speciaal voor deze middag heeft hij poëzie van verschillende beroemde Baskische dichters naar het Fries vertaald. De gedichten zullen deze middag in het Baskisch en in het Fries ten gehore worden gebracht. Thijs Kevenaar is klassiek gitarist en zorgt deze middag voor Iberische muzikale sferen. Karen Bies is journaliste, columniste en presentatrice. De middag wordt mede georganiseerd door ‘Other Words – Oare Wurden’, een uitwisselingsprogramma voor schrijvers in kleine Europese talen. Op dit moment nemen de volgende landen/regio’s deel aan dit project: Ierland, Baskenland, Slovenië, Macedonië en Friesland.