Bijna 150 bekeuringen bij grootschalige verkeersactie politie

Harlingen - De Politie Noordwest Friesland heeft bij een grootschalige verkeersactie in de gemeenten Harlingen en Waadhoeke in totaal 148 bekeuringen uitgedeeld. De zogenaamde verkeersactieweek werd vorige week van maandag tot en met zondag gehouden.

De controle werd met zowel opvallende als onopvallende politievoertuigen uitgevoerd. Er werd gelet op allerlei zaken, waaronder snelheid, handsfree bellen en de belasting van voertuigen.

Snelheid

De meeste bekeuringen zijn uitgedeeld voor snelheidsovertredingen. In totaal kregen 87 personen een bon omdat ze te snel reden. In vier gevallen werd het rijbewijs ingevorderd. De hoogstgemeten snelheid was 172 kilometer per uur op een plaats waar de maximumsnelheid 100 kilometer per uur is. Ook werd een voertuig met 100 kilometer per uur gemeten op de Harlingerweg in Franeker. Daar mag niet harder dan 50 kilometer per uur worden gereden.

Andere overtredingen

Na de snelheid kwamen het niet dragen van een gordel en niet-handsfree bellen het vaakst voor. 26 personen kregen een boete omdat ze geen gordel droegen of omdat ze hun kinderen niet goed vast hadden gezet. Tien personen werden betrapt op niet-handsfree bellen. De politie heeft vijf boetes uitgedeeld voor overbeladen vrachtwagens en te zware aanhangwagens. Daarnaast kwam verscheidene overtredingen enkele keren voor. Een bestuurder moest nog een boete van 1600 euro betalen. Bij een ander werd een nepvuurwapen aangetroffen. In beide gevallen is proces-verbaal opgemaakt.