Schilderproject InsideOut voor mensen uit psychiatrie

Leeuwarden - Voor mensen met ervaring in de psychiatrie gaat in januari het bijzondere kunstproject InsideOut van start. Op vijf plaatsen in de provincie wordt geschilderd aan een groot panorama. Leeuwarden hoort daar ook bij.

,,We maken samen een landschap van stemmingen", vertelt Anda Tjepkema, als bestuurslid betrokken bij het project.

InsideOut is een project waarin mensen uit de psychiatrie verbeelden hoe zij het Friese landschap beleven. ,,In een creatief proces van praten, tekenen en schilderen maken we samen een landschap van stemmingen. Een landschap dat naar buiten brengt wat we van binnen beleven. InsideOut dus", zo licht Anda Tjepkema toe.

Samen een kunstwerk maken, dat noemen ze in de kunst ‘community art’. ,,Wij noemen het mienskipskeunst", vertelt Tjepkema. ,,In Leeuwarden en nog vier andere plaatsen maken we met z’n allen een groot panorama over het Friese landschap. Een professioneel kunstenaar helpt ons om er een geheel van te maken." Het eindresultaat zal in de zomer van 2018 te zien zijn als onderdeel van Culturele Hoofdstad 2018.

Wie kan meedoen?

Je hoeft geen geoefend schilder of tekenaar te zijn om aan het project mee te doen. Iedereen met ervaring in de psychiatrie is welkom. Je kunt aan het hele project meedoen, maar het is ook prima als je één workshop volgt of een paar keer langs komt. De bijeenkomst is op dinsdag 23 januari 2018 in de Hege Wier, Sixmastraat 2 te Leeuwarden van 10.00 tot 11.30 uur. Meer informatie vind je op  www.panoramafraneker.nl