Zeven Europese regio’s om tafel bij start Culturele Hoofdstad

Leeuwarden - Vertegenwoordigers uit zes Europese regio’s en landen zijn volgende week te gast bij de opening van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018.

Malta, de Faeröer Eilanden, Wales, het Spaanse Baskenland, het Duitse Sleeswijk-Holstein en het Ierse Galway zijn met een minister, burgemeester of andere vertegenwoordiger aanwezig. Zij nemen met Fryslân als zevende regio, deel aan een miniconferentie over onder meer taal en cultuur in Europese regio’s.

Het internationale gezelschap is uitgenodigd door commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok. Hij vindt het van belang dat regio’s in Europa hun ervaringen uitwisselen. Dit doen ze op vrijdag 26 januari in Leeuwarden.

De groep gaat op vrijdag en zaterdag eveneens kijken bij een aantal ontwikkelingen in Fryslân. Zo bezoeken de gasten Holwerd aan Zee, Tresoar en het nieuwe taalpaviljoen Obe in Leeuwarden.

Het is de bedoeling van de heer Brok dat het niet bij deze ene ontmoeting blijft, maar dat het gezelschap voortaan vaker kennis deelt, ook op andere terreinen. Er is gezocht naar regio’s met een sterke identiteit en eigen taal, die direct met Culturele Hoofdstad te maken hebben en regio’s die daar wat verder vanaf staan. Malta is dit jaar met Valletta eveneens Culturele Hoofdstad van Europa, Galway is het in 2020, San Sebastián was het in 2016.