Eerbetoon studenten D’Drive aan Mata Hari in Fries Museum

Leeuwarden - Het verhaal van Margaretha Zelle uit Leeuwarden, beter bekend als Mata Hari, kan voor jongeren van nu nog steeds een bron van inspiratie zijn.

Hoe kijken zij aan tegen haar leven en ‘haar’ tijd, pakweg een eeuw geleden? Het Fries Museum nodigde studenten van D’Drive - onderdeel van het Friesland College - uit om zich te laten inspireren door de expositie over Mata Hari. Het resultaat is bijzonder. 

‘Ontmoet het meisje achter de mythe’ is het motto van de boeiende expositie in het Fries Museum. De mbo-studenten van D’Drive lieten zich hier aan de hand van plakboeken, foto’s en persoonlijke bezittingen eerst in het museum gretig meevoeren door het verhaal van haar spannende leven, om hierna een eigen beeld te scheppen van deze spionne uit Leeuwarden. 

Inspiratie

Studenten van de opleiding Film en Media maakten trailers over het leven van Mata Hari of over de tijd waarin zij leefde. Bij Sounddesign lieten studenten zich inspireren door drie foto’s van Mata Hari en componeerden muziek die de sfeer van de foto’s onderstrepen. Studenten van de opleidingen Artiest Dans en Artiest Theater verbeelden op verschillende plekken in het museum hun visie op haar leven. 

Dat is nog niet alles. In het museum zijn 75 werkstukken te zien die studenten hebben gemaakt in beeldende en grafische vakken. Studenten van Mode Design tonen in een modeshow hun korsetten en schouderstukken, die zijn geïnspireerd op Mata Hari, haar leven en de tijd waarin ze leefde. Studenten Artiest Muziek schreven songs, die zij op verschillende plekken laten horen. Eveneens bijzonder is dat de de organisatie van het eerbetoon in handen is van medewerkers en studenten Eventmanagement van D'Drive. De samenwerking is dus breed.

Het resultaat is tijdens voorstellingen op maandag 5 februari om 15.00, 16.00 en 18.00 uur in het Fries Museum te zien. De laatste ronde wordt geopend door Kris Callens en Carlo Segers, respectievelijk directeur van het Fries Museum en bestuursvoorzitter van het Friesland College.

Samenwerken

De samenwerking past helemaal in de filosofie van het Fries Museum en het Friesland College, die graag aansluiting zoeken bij wat er in de samenleving gebeurt. Studenten van het Friesland College zijn dan ook betrokken bij meer dan twintig projecten in het kader van LF2018, om die projecten te ondersteunen én om studenten een uitdagende leerervaring te bieden.

Naast dit project met D’Drive bezoeken ruim 650 studenten van de School voor Zorg, Service & Welzijn de expositie over Mata Hari. Hierna volgt dan in het museum een programma waarin zij onder meer een collage maken en spreken over wat zij hiervan kunnen leren over hun leven in de 21ste eeuw.