100.000 kaarten De Stormruiter verkocht

Leeuwarden - Zeven maanden voor de première van het muziek- en theaterspektakel De Stormruiter in het WTC Expo in Leeuwarden zijn alle beschikbare 100.000 kaarten al verkocht.

De kaarten voor de zeven extra voorstellingen die gisteren in de aanbieding gingen, vlogen in een paar uur tijd weg. De Stormruiter is een van de grootste producties die onder de paraplu van Leeuwarden-Fryslân 2018 (Culturele Hoofdstad van Europa) worden georganiseerd.  

De Stichting Faderpaard, initiatiefnemer van De Stormruiter in samenwerking met het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek, besloot zeven extra voorstellingen toe te voegen, nadat de kaarten voor de vijftien aanvankelijk geprogrammeerde voorstellingen snel uitverkocht raakten. Meer voorstellingen komen er niet.  Regisseur Jos Thie: ,,Om de hoge kwaliteit van de voorstelling te kunnen garanderen, is dit het maximaal haalbare aantal voorstellingen.”

De komende maanden zullen ongetwijfeld nog kaarten vrijkomen uit reserveringen of van kopers die hun bestelling annuleren. Op de site www.destormruiter.nl wordt over de eventueel vrijkomende kaarten gecommuniceerd.

Van de particulier verkochte kaarten, komt 75% procent van de bezoekers uit Friesland. De door sponsoren, bedrijven, stichtingen, binnen- en buitenlandse reisbureaus en duizenden leden van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek afgenomen kaarten, zijn voor een groot deel buiten Friesland terechtgekomen. Producent Aswin Laheij: ,,We hebben berekend dat ongeveer 35.000 bezoekers aan De Stormruiter van buiten de provincie komen. Dat komt aardig overeen met de verwachtingen die LF2018 over het bezoek aan Friesland heeft uitgesproken.”

De Stormruiter is een epische vertelling over de eeuwige strijd van de mens tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras. Het script is gebaseerd op de negentiende eeuwse novelle ‘Der Schimmelreiter’ van Theodor Storm, een klassieker uit de Duitse literatuur. De Stormruiter vertelt het dramatische levensverhaal van de eigenzinnige dijkgraaf Hauke Haien, die maar één doel voor ogen heeft: een dijk bouwen die de eeuwen trotseert.

De samenstelling en regie is in handen van Jos Thie, bekend van de legendarische theaterspektakels op locatie, zoals ABE!, Peer Gynt, Orfeo, Kening Lear en Faderpaard en niet te vergeten zijn samenwerking met Jochem Myjer en dj Armin van Buuren.

Met maar liefst honderd Friese paarden, een topcast met onder anderen Jelle de Jong, Annemaaike Bakker, Ellen ten Damme, muziek van de Wëreldbänd, honderden toneelspelers en koorleden uit Friesland en van daarbuiten, is De Stormruiter een absoluut hoogtepunt in het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018.