TBS geëist voor Leeuwarder die moeder doodstak

LEEUWARDEN - De 32-jarige man uit Leeuwarden, die vorig jaar juni zijn moeder doodstak, hoorde vanochtend tbs met dwangverpleging tegen zich eisen.

Moord of doodslag

Zijn 61-jarige vader raakte zwaargewond bij het familiedrama dat plaatsvond in hun woning aan de Bereklauw in de Leeuwarder wijk Aldlan. De man wordt verdacht van moord (of doodslag) en een poging tot moord (of doodslag).
De officier van justitie achtte doodslag op de moeder en tevens poging tot doodslag op de vader bewezen. Geen moord, omdat de verdachte geen vooropgezet plan had. Het Openbaar Ministerie sluit zich aan bij de conclusie van deskundigen dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar is, zo schrijft de Leeuwarder Courant.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen is de verdachte een ‘psychiatrisch ernstig ziek persoon’. Er is volgens hen sprake van psychose, schizofrenie en jaren van een paranoïde grootheidswaan. Deskundigen achten hem volledig ontoerekeningsvatbaar. De 32-jarige is in aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de zaak onderzocht door het Pieter Baan Centrum in Utrecht, om vast te stellen aan welke psychische aandoening hij leed toen hij zijn moeder en vader neerstak.