Cambuur als buurman is een eer

LEEUWARDEN - De plannen voor een nieuw Cambuur Stadion in het WTC-gebied zijn gesmeed. Maar hoe kijkt men aan tegen de komst van het stadion?

Johan van der Kooi is directeur van de Elfstedenhal. Het nieuwe stadion wordt zijn uitzicht, dat vindt hij niet vervelend en vooral een eer. De ijshal is tevens zeer betrokken bij de planvorming.

,,Natuurlijk volgen wij de ontwikkeling van het gebied. Toen wij hier kwamen is gezegd dat het de eerste fase was van de ontwikkeling van het WTC-terrein. Er is toen een plan gemaakt waarbij

de Elfstedenhal zo weinig mogelijk vierkante meters in beslag zou nemen. Want de komst van het stadion zat er al aan te komen en daar moest rekening mee worden gehouden. Als dan de eerste fase is afgerond, moet er een tweede en derde fase komen. Het is mooi om te zien dat daar nu invulling aan wordt gegeven", zegt Van der Kooi.

Het enige pijnpunt is het parkeren. ,,Veel meer mensen dan nu gaan ons gebied aandoen. Het is goed dat er een verbeterde invulling komt, maar het meest spannend wordt het op het gebied van parkeren. Voor de supporters is plek genoeg. Daar maak ik mij geen zorgen over. Maar als er evenementen in het WTC of bij ons zijn tijdens een wedstrijd van Cambuur, wordt het te vol. Alle partijen moeten samen overleggen wanneer wat wordt gepland. Daarnaast zal de toekomst uitwijzen of de toegangswegen op die momenten begaanbaar blijven."

Van der Kooi ziet kansen tot samenwerking met de partijen die neerstrijken op het terrein. ,,Alles slaat hier uit naar positief. Het zou prachtig zijn om de doelgroepen aan elkaar te koppelen. We moeten werken aan een positieve sfeerverandering en ik heb gevoel dat dat ook kan." Als supporter gaat Van der Kooi af en toe naar een wedstrijd. ,,Door mijn werk kom ik er weinig aan toe, maar mijn voetbalhart ligt bij Cambuur. Het nieuwe stadion gaat de club hopelijk beter voetbal en grotere spelers opleveren; er zijn dan immers betere faciliteiten met meer mogelijkheden voor supporters en sponsoren."

De directeur van de Elfstedenhal kan bijna niet wachten. ,,Laat het stadion maar komen. Nog even en Cambuur en de Elfstedenhal zijn buren", besluit Van der Kooi.