Twaalf jaar angst voor tandarts overwonnen

Leeuwarden - Michel Stienstra, regelmatig actief op het gebied van fotografie voor de Huis aan Huis, is vandaag voor het eerst sinds 2006 (!) weer naar de tandarts geweest.

Op zijn Facebookpagina postte Michel vanmiddag twee foto's van het gebeuren en meldde hij vol trots, maar vooral héél erg opgelucht: ,,Vandaag een grote angst overwonnen! Twaalf jaar niet naar de tandarts geweest. En wat denk je? Geen één gaatje en alleen tandsteen verwijderen."

Daar zat natuurlijk een verhaal achter. Want hoe krijg je het voor elkaar om zo lang niet naar de tandarts te gaan, en bovenal: waar kwam die angst vandaan? Michel kreeg derhalve een aantal vragen voor zijn kiezen van ondergetekende. 

Je bent vast en zeker niet de enige die jaren niet in een tandartsstoel heeft gezeten en dan kom je er ook nog goed mee weg. Hoe opgelucht ben je?

,,Ik ben zeker opgelucht. Ik zat me toch in de stress! Als het aan mij lag was ik nu nog niet geweest, maar m'n verloofde en ook een collega hebben er best wel bij me op aangedrongen. Ik kwam vandaag bij de tandarts om me aan te melden en toevallig was er een uur later een gaatje en nu heb ik het goddank al achter de rug."

Je had dus weinig bedenktijd. Dat was maar goed ook denk ik.

,,Klopt als de afspraak een week later was geweest, was ik waarschijnlijk niet gegaan."

Hoe kon het zover komen?

,,In 2006 een rotervaring gehad bij mijn toenmalige tandarts. Ik zal de naam niet noemen, vind ik niet netjes. Ging om het weghalen van twee verstandskiezen. Dat ging bepaald niet zachtzinnig en heeft een enorme impact op me gehad."

Knap dat je daar toch overheen bent gestapt. Lijkt me dat die drempel elk jaar hoger wordt. 

,,Reken maar. Ik ben echt heel goed en rustig behandeld vandaag. En nogmaals: ben zooooo blij nu. Nu nog naar de mond hygiënist om tandsteen te laten verwijderen. Dat moet ook goedkomen, al zou ik liever tien tattoo's in één sessie laten zetten."

Geen enkel gaatje, niks. Mazzel, of toch gewoon goed opgepast? 

,,Ik heb al die tijd wel keurig m'n tanden twee tot drie keer gepoetst. Sinds m'n tienerjaren nooit weer een gaatje gehad. Daarvoor wel eens een vullinkje, maar alles is verder in orde. Ben nu 36 en dus zeg maar al 25 jaar niets gehad, op die ingreep met de verstandskiezen na dan."

Ik durf er wel wat om te verwedden dat je zeker niet de enige bent die ergens bang voor is en daarom - in dit geval de tandarts - jaren heeft gemeden. Verder nergens bang voor?

,,Nee, in mijn top vijf van angsten staat op 1 tot en met 5 de tandarts, en verder niks."