Oscarwinnaar Una mujer fantástica in Filmhuis Stiens

STIENS - ‘Una mujer fantástica’ won begin deze maand de Oscar voor de beste buitenlandse film. Het is een portret van een transseksuele vrouw die verliefd wordt op een twintig jaar oudere man. Filmhuis Stiens draait deze Oscarwinnaar maandag 26 maart in De Skalm in Stiens. Aanvang 20.00 uur.

Marina, de vrouw uit de titel, wordt gespeeld door de transseksuele Daniela Vega. Ooit was Marina een jongeman, nu is ze een mooie vrouw die als zangeres en serveerster de kost verdient in de Chileense hoofdstad Santiago.

Dat niet iedereen haar accepteert blijkt als haar grote liefde Orlando plots overlijdt. Ze wordt er direct van verdacht de hand te hebben gehad in zijn dood. Ze krijgt te maken met zijn giftige ex en haar zoon die haar de toegang tot zijn uitvaart weigeren en haar afschilderen als pervers.

Marina met Orlando (Francisco Reyes) een prachtstel. Het script van de Chileense regisseur Sebastián Lelio kiest aanvankelijk Orlando als hoofdpersonage. Vanuit zijn verkikkerde blik wordt Marina voor het eerst getoond.

Ook nadat Orlando aan een aneurysma is bezweken, blijf is de sterke vrouw zichtbaar die hij zag. Elke vraag rondom Marina's gender is irrelevant door de vanzelfsprekendheid waarmee Orlando haar in die eerste twintig minuten van de film aan zijn zijde schaart.

Lelio weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren, hoe enige overdrijving valt te combineren met een benauwend realisme. Hij laat je door Marina voelen wat het is om ‘de ander’ te zijn. En hoe sterk je moet zijn om daardoor niet omver geblazen te worden.

Reserveren via www.filmhuisstiens.nl.