Triasser Bloemhof pakt Europese titel shorttrack

Ventspils - Triasser Leon Bloemhof werd dit weekend overtuigend kampioen tijdens het Europees kampioenschap shorttrack in Ventspils (Letland). Suze Kingma, Tineke den Dulk en Jasper Brunsmann tekenden voor het brons.

Tijdens de laatste voorronde voor de Junioren A & B en senioren in januari in Leeuwarden liet Bloemhof al zien in topvorm te zijn. Dit weekend maakte hij de verwachtingen die hij toen schiep meer dan waar. Vol overtuiging gaf hij zijn tegenstanders het nakijken en ging op alle afstanden (500, 1000 en 1500 meter) het goud naar Bloemhof.


Zeven deelnemers
De Leeuwarder Shorttrackclub was met zeven rijders vertegenwoordigd op de finale van de StarClass (West Europa) en de Danubia Cup (Oost Europa) waarbij de beste rijders uit beide competities met elkaar de strijd aan binden. In verschillende categoriën verschenen Niels Bergsma, Leon Bloemhof, Jenning de Boo, Jasper Brunsmann, Tineke den Dulk, Suze Kingma, Esmee Roes aan de start. Bij de D-junioren haalde Suze Kingma brons op de 500 meter, goud op de 777 meter en werd ze vierde op de 1000 meter. In het eindklassement was daarom de derde podiumplek voor haar. Vorige week tijdens het Nederlands Kampioenschap werden de verwachtingen van Kingma niet waargemaakt; dit weekend kon ze echter laten zien wat ze in huis heeft. D-junior Niels Bergsma eindigde in het eindklassement op een vijfde plaats net buiten het podium. Desalniettemin een fantastische prestatie voor deze jeugdige rijder die - na een dubbele beenbreuk vorig seizoen - dit jaar hard heeft gewerkt aan zijn come-back. Ook was er een vijfde plaats in het eind- klassement voor C-junior Esmee Roes, die op de 1.000 meter een bronzen medaille in ontvangst mocht nemen. C-junior Jenning de Boo ging in zijn laatste rit vorige week tijdens het NK in Utrecht over de punt en raakte geblesseerd. Dit weekend stond hij echter al weer op het ijs en eindigde in het eindklassement op de zevende plaats. Voor A-junior Jasper Brunsmann was er in het eindklassement brons. Hij reed op de individuele afstanden naar goud op de 500 meter, brons op de 1.000 meter en naar een vijfde plaats op de 1.500 meter. Voor seniorrijder Tineke den Dulk startte het shorttrackseizoen moeizaam, maar zij liet eerder al tijdens de StarClass in Leeuwarden en nu weer in Ventspils zien dat ze er weer helemaal staat. Op de 500 meter was het zilver voor haar, op de 1.000 meter en 1.500 meter het brons.


Goud op relay
Medailles waren er tot slot ook voor het Nederlandse dames- en heren relayteam. Op deze immer tot het laatste moment spannende afstand over drie kilometer met in totaal twaalf rijders in de baan, scoorden de heren met Triaslid Jasper Brunsmann goud. Ook de dames, met Anne Floor Otter van de shorttrackclub Heerenveen, veroverden een gouden plak.