Doorloper | Doorlopen tijdens Rûnom Mantgum

Mantgum - Deze Doorloper staat in het teken van hardloopgroep Rûnom Mantgum. Deze bestaat uit veertig leden met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar. De jongste is zestien, de oudste 63.

Algemene info: Rûnom Mantgum is een mix van mensen die goed zijn in hardlopen en mensen waar hardlopen goed voor is. We trainen een keer per week op donderdagavond. Op zondag 1 juli is onze jaarlijkse hardloopwedstrijd met mooie routes van 2½, 5, 10 en 15 kilometer en een kidsrun. Het is op die dag supergezellig in ons mooie dorp. 

Ons motto: Rûnom Mantgum staat voor gezellig en verantwoord hardlopen. We houden van hardlopen, maar we willen geen blessures en je hoeft geen topper te zijn om bij ons mee te kunnen doen. Daarom hebben we een goede trainer. Zij verzorgt elke week een training die voor alle leden uitdagend en motiverend is. We organiseren elk voorjaar een clinic voor beginnende lopers. Een beproefde manier om te leren hardlopen met een verantwoorde trainingsopbouw, onder deskundige begeleiding en met wekelijkse trainingsschema’s. In twaalf trainingen bouwen de nieuwe hardlopers de loopconditie op en bereiden ze zich voor op de loop op 1 juli. De clinic start op donderdag 5 april en aanmelden kan via runom.mantgum.com.

We kunnen niet zonder: Onze jaarlijkse hardloopwedstrijd waar kinderen, jeugd en volwassenen aan meedoen. De gezelligheid en de support en de inzet van vrijwilligers om deze hardloopwedstrijd mogelijk te maken, geeft ons veel energie. 

We hebben helemaal niks met: Mensen die denken in beperkingen in plaats van mogelijkheden. 

Feestjes bouwen doen we: Iedere donderdag tijdens onze trainingsavond. Verder vieren wij ook een feestje wanneer we weer eens met een leuk loopje meedoen.

Het mooiste uitje dat we hebben ondernomen: Dat verschilt per persoon. Enkele leden hebben marathons gelopen in Berlijn, Rotterdam, Amsterdam en Sneek en kwamen terug met prachtige verhalen. Anderen doen mee aan de kleinere loopjes die in Friesland zowat elke week worden georganiseerd. We genieten dan van de sportieve sfeer, de mooie omgeving, van het buiten actief zijn en van de uitdaging om jezelf te testen.

De laatste keer dat we flink hebben gelachen: Dat was toen één van onze leden - hij woont niet in Mantgum - in de training de weg kwijt was. Na een verkeerde afslag kon hij de groep niet meer vinden. En het mooiste van alles was dat hij een sportklokje van Tomtom heeft! Hij vindt niet erg dat we hem daar soms nog mee plagen.

We balen behoorlijk als: We horen dat mensen denken dat hardlopen alleen voor sportieve mensen een geschikte sport is. Of dat mensen denken dat ze het nooit kunnen leren. Hardlopen kun je op het moment doen dat het jou uitkomt, je bent niet afhankelijk van openingstijden van een sportschool. Maar een goed begin is het halve werk. Verstandig opbouwen onder begeleiding en het stellen van realistische doelen, zorgen voor succesmomenten en positieve ervaringen waardoor je graag doorgaat. Het klinkt misschien raar, maar in het begin wandel je vooral veel. Na een warming-up, wissel je één minuut hardlopen af met een minuutje wandelen. En zou bouw je verder op. 

Mantgum is voor ons: Een prettige plaats om te wonen. Van oudsher is het een vrijzinnig dorp en dat merk je nog, de inwoners laten elkaar in hun waarde. Er zijn hier voldoende basisvoorzieningen en voor de rest ben je met de trein in tien minuten in Sneek of Leeuwarden.

Als wij de bazen van Leeuwarden waren, dan: Had Lionitas een bredere atletiekbaan gekregen. De renovatie viel goedkoper uit dan verwacht en het verschil had mooi gebruikt kunnen worden om van zes naar acht banen uit te breiden zodat er in Leeuwarden nationale atletiekwedstrijden georganiseerd kunnen worden. 

Als Cambuur wint, dan: Vinden we dat leuk voor de voetbalfans, maar het maakt ons niet zoveel uit.

Als ik we in een ander land zouden moeten wonen, dan gingen we naar: Een plek met mooie uitzichten waar je op stranden, duinen en in bossen heerlijk tot rust kunt komen in de natuur. Dat stimuleert om te gaan sporten. En het enige wat je nodig hebt, is een paar schoenen.

We zouden graag de volgende personen voor een lintje willen nomineren: Iedereen die denkt en zich inzet voor zijn medemens, verdient een lintje. Ongeacht of het een groot gebaar is of een klein gebaar. 

Wat ons bindt is: Ons uitgangspunt dat hardlopen voor iedereen is. Elk niveau kan meedoen. Dit zie je ook terug in de samenstelling van onze loopgroep. Iedereen accepteert elkaar en er heerst een supergezellige sfeer.

We hopen met z'n allen door te gaan tot: We nog steeds met plezier kunnen hardlopen, zo lang mogelijk dus! 

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.