Jazzcafé met grootheden hedendaagse jazz

LEEUWARDEN - Friejam houdt dinsdag 3 april vanaf 20.30 uur een jazzcafé en jamsessie Xtra met medewerking van gitarist Frank Wingold, de Amerikaanse trompettist Kurt Weiss en bassist Joris Teepe. Het café vindt plaats in Neushoorncafé De Backstage in Leeuwarden.

Joris Teepe is hoofd van de jazzafdeling van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en is ook veel in de jazzscene in New York te vinden. Hij haalt regelmatig jazzmuzikanten uit New York naar Groningen en Leeuwarden voor workshops en jamsessies. Hij speelde onder meer met Benny Golson, Sonny Fortune, Rashied Ali, Billy Hart and Randy Brecker. Dankzij Joris Teepe is er een warme band tussen het Prins Claus Conservatorium in Groningen en de Friese jazzorganisatie Friejam. Studenten van het conservatorium jammen deze avond mee.

Frank Wingold studeerde jazz en klassieke gitaar aan het conservatorium in Hilversum. Nu is hij als professor voor jazzgitaar verbonden aan de Universiteit van Osnabrück. In 1993 won hij met zijn trio Agog in Brussel de ‘Europe Jazz Contest’ en werd hij tevens uitgeroepen tot de beste solist. In 2002 won het trio de ‘Ducht Jazz Competion’ van het North Sea Jazzfetival. Wingold toert geregeld door Europa, Rusland, Zuid-Amerika, India en China. Hij combineert klassiek, jazz en rock geörienteerde gitaartechnieken en creërt zo een modern, eigen geluid.

De van oorsprong Amerikaanse trompettist Kurt Weiss is hij leider van het Dreamland Orchestra dat voornamelijk het orginele repertoire speelt van de jazz-orkesten uit de jaren 1930-1935. Hij speelt ook bij de Konrad Konselleck Bigband en is betrokken bij de Stageband van het Jazz Ochestra in Amsterdam. Tevens is hij de leider van The European Jazz en Blues Orchestra en speelde hij onder andere samen met legendes als Aretha Franklin en de orkesten van Ray Charles en Glenn Miller.