Allerlaatste show The Nylons in De Harmonie

LEEUWARDEN - De Canadese a capella-groep The Nylons stopt na 39 jaar. Het afsluitend concert vindt plaats op 7 april in De Harmonie in Leeuwarden.

Van de oorspronkelijke bezetting is alleen Claude Morrison (65) over. Denis Simpson en Ralph Cole waren al opgestapt toen de groep nog niet eens een album uit had, Paul Cooper gaf in 1989 doodmoe van het vele rondreizen de pijp aan Maarten en Mark Connors stierf in 1991 aan aids. Maar Morrison slaagde er steeds in de open gevallen plaatsen op te vullen en anno 2018 bestaan the Nylons naast Morrison en Mosbaugh uit Gavin Hope en Tyrone Gabriel.

In de afgelopen 38 jaar maakten ze ruim twintig albums, wisselden twaalf keer van bezetting en scoorden met The Lion Sleeps Tonight en Up The Ladder To The Roof twee wereldhits. De oorspronkelijke leden van the Nylons hadden met elkaar gemeen dat ze allemaal aankomend acteurs waren, over goede stemmen beschikten, maar geen instrument konden bespelen. Niettemin wilden ze dolgraag optreden. ,,En dus besloten we het a capella te doen,’’ vertelt Morrison.

Toen Morrison en zijn vrienden voor het eerst optraden in de clubs van Toronto, trokken ze al gauw de aandacht van de media. ,,De mensen die ons aan het werk gezien hadden, bleven er maar over praten. Ze vonden een groep zonder instrumenten kennelijk heel ongebruikelijk en zo werden we opgepikt door de radio en televisie”, aldus Morrison.

The Nylons zijn in de geschiedenis van de popmuziek de enige a capella groep geweest die meerdere grote internationale hits wist te scoren. Tevens werkte de groep tweemaal samen met Walt Disney: Disney gebruikte The Nylons uitvoering van ‘That Kind Of Man’in hun speelfilm The Tin Man en ‘Up The Ladder’ werd gebruikt in de film Made In Heaven.