Lekker eten voor weinig bij Stadskantine West

Leeuwarden - Op een doordeweekse dag staat bij Buurthuis Rengerspark een bord met daarop een driegangenmenu. Mensen uit de buurt kunnen hier na reservering aanschuiven voor een goede maaltijd voor een schappelijke prijs.

Door Jantsje Walstra / YourPost

De bedoeling hiervan is verbinding te creëren tussen de buurtbewoners. Voor hen is het een mooie gelegenheid om er even op uit te gaan en andere mensen te ontmoeten. Dit project is ook bedoeld om mensen de kans te bieden zichzelf te ontwikkelen door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen bij de stichting Stadskantine West. Zodat ze zo wat zelfvertrouwen en sociale contacten kunnen opbouwen. De maandelijkse terugkerende Stadskantine West draait al vanaf eind 2015 en heeft een vaste pool vrijwilligers en gasten. Meestal zijn dit tien vrijwilligers en ongeveer 35 gasten. 

Stadskantine West is sinds vorig jaar een stichting. Jos van Oostrum, voorzitter, vertelt dat Mirjam Krop, tevens sociaal werker en zijn vroegere collega, deze stichting heeft opgezet. Er is door de gemeente namelijk enorm bezuinigd en zij kon een baan dichter bij haar huis krijgen. Ook Jos werkt nu ergens anders maar hij vindt het leuk om als bestuurslid betrokken te blijven. En hij woont in de buurt. ,,Nu het een stichting is kunnen we fondsen aanschrijven, we kunnen dan bijvoorbeeld vrijwilligers cursussen aanbieden.”

Bitebike
Ter ere van de verjaardag van chef-kok Finn Broers afgelopen 26 maart, werd er voor hem gekookt door de vrijwilligers. Het menu: doperwtensoep, Vlaamse runderstoof, appelcompôte, gemengde groentesalade en ijs na. ,,Ik ben supertrots!”, zegt Finn. ,,Dat ze dat allemaal zelf gekookt en geserveerd hebben.” Hij is een voorstander van positieve kritiek, en mensen dingen laten doen, die ze goed kunnen. ,,Het mooiste is als je van jouw hobby jouw werk kunt maken.” Het favoriete onderdeel van zijn werk is de ‘bitebike’, een bakfiets waarmee hij een gasstel, grill en barbecue ineen vervoert, zodat hij overal een pop-up-restaurant kan realiseren. Zelfs op een boot of in een weiland. Met deze bitebike kan hij voor 25 mensen koken. Dit initiatief is ook onderdeel van 'Stadskantine West'.

Janneke Kroon, een oudere dame, woont in de Hofwijck en eet hier graag mee omdat ze het eten hier lekkerder vindt. Ze komt hier nu al zo’n half jaar en geniet van de gezelligheid ,,In de Hofwijck zijn alle mensen ziek, en daar zeuren ze ook altijd over, dan vind ik het wel leuk om eens andere mensen om mij heen te hebben.” Verder gaat ze naar de dagopvang en houdt ze van lezen, vooral de Scandinavische thrillers.

Reserveringen
Sven Jaasma (22), hoofd bediening, is er vanaf 2015 bij. ,,Mijn stiefmoeder werkte bij het wijkteam en ik had even geen werk. Zodoende kwam ik bij ‘Stadskantine West’ terecht. Ik heb intussen wel een betaalde baan maar vind het nog steeds leuk om hier te helpen en iets voor een ander te betekenen. En het is hier supergezellig! Vandaag mocht ik voor het eerst de reserveringen en tafelindeling doen. Dat deed ik in een excelbestand op mijn smartphone.”

In sommige situaties kunnen mensen een ‘uitgestelde maaltijd’ krijgen, dat betekent dat ze niet hoeven te betalen als dat niet kan. Elke laatste dinsdag van de maand is er een Stadskantine in de Singelstraat 22. Interesse? Stuur dan een e-mailtje naar: reserveren@stadskantinewest.nl.