Hoopvolle lezing door filosoof Bleri Lleshi

LEEUWARDEN - Bleri Lleshi verzorgt donderdag 5 april om 20.00 uur de Jansonius Lezing in Dorpskerk Huizum.

In Nederland is de filosoof Bleri Lleshi nog niet heel bekend, maar in België kent bijna iedereen hem van talkshows, boeken en lezingen. Politici staan daar in de rij om de meest invloedrijke immigrant van het land (hij is geboren in Albanië) te spreken te krijgen. Bleri is een multitalent: naast auteur is hij ook mensenrechtenactivist, documentairemaker en DJ.

In de Dorpskerk gaat Lleshi spreken over 'liefde in tijden van angst', zoals een van zijn veel gelezen boeken luidt. Hij vult zijn verhaal over dit brandend actuele thema aan met stof uit zijn laatste boek ’Inaya. Brief aan mijn kind’. Hij schreef dat boek wachtend op de geboorte van zijn dochter Inaya en laat haar daarin zowel de huidige tijdgeest zien als tal van hoopvolle initiatieven. 

Veel mensen maken zich zorgen over de dag van morgen. Zijn antwoord daarop is liefde. Niet in romantische zin uit t.v.-programma's: liefde is geen product uit een supermarkt. Lleshi is geen man van vage, zweverige verhalen maar staat met de beide benen in de samenleving. Onder andere als dagelijks begeleider van ook probleemjongeren.

Hij komt met een concreet alternatief en maakt als geen ander duidelijk wat solidariteit, spiritualiteit en engagement echt betekenen. Ernst Janssen, oud-wethouder en nu directeur van een welzijnsorganisatie in Leeuwarden, voegt na de pauze de Leeuwarder dimensie aan het verhaal toe.