Cambuur boekt verdiende zege op FC Eindhoven

Leeuwarden - SC Cambuur heeft maandagmiddag een belangrijke driepunter gepakt in eigen stadion. De Leeuwarders waren met 3-2 te sterk voor FC Eindhoven.

De manschappen van trainer René Hake staan dankzij de overwinning op de gedeeld tiende plaats (samen met MVV, Volendam en Almere) en doen derhalve nog altijd mee om plaatsing voor de play-offs.

Wedstrijdverloop

Cambuur ondernam al snel twee serieuze doelpogingen. Xander Houtkoop dwong doelman Thomas Hooyberghs in de zesde minuut tot een redding en Mathias Schils zag in de achtste minuut een schot rakelings naast vliegen. In de twaalfde minuut noteerden de Leeuwarders twee riante kopkansen; Matthew Steenvoorden en Alvin Daniels vonden beide Hooyberghs op hun pad. Meteen daarna was Mart Lieder aan de andere kant gevaarlijk; Erik Cummins kende weinig problemen met het schot dat recht op hem af vloog. Halverwege de eerste helft verzuimde Daniels het duel open te breken door de bal met zijn suikerbeen (links) voorlangs te schieten. In de 28ste minuut gingen de Leeuwarders door het oog van de naald toen Elton Kabangu een bal snoeihard tegen de lat kopte. Drie minuten later verhief Kabangu het missen van kansen tot een kunst. Dit keer stond hij op een meter van het doel en knikte hij de bal naar de grond, waarna deze over de goal stuiterde; Cummins was er uiteraard niet rouwig om. Voorts behielden de Eindhovenaren het betere van het spel. Vlak voor rust opende Lieder - uit een corner vanaf links - koppend de score: 0-1. 

Sai van Wermeskerken en Daniel Crowley kwamen bij aanvang van de tweede helft binnen de lijnen. Cody Claver en Alvin Daniels bleven in de kleedkamer. 

Martijn Barto draaide binnen drie minuten het duel - in samenwerking met Houtkoop, die tweemaal een assist op maat gaf - compleet om. Barto scoorde in de 48ste minuut en in de 51ste minuut zijn respectievelijk achtste en negende van het seizoen. En dus stond Cambuur snel na de spelhervatting met 2-1 aan de leiding. Vervolgens hadden de Leeuwarders het duel volledig in handen en leek de 3-1 in de maak. Niets bleek minder waar toen Lieder, weer hij, negen minuten voor tijd de bal enigszins gelukkig voor zijn voeten kreeg en de 2-2 tegen de touwen joeg. Het slotakkoord was echter voor Cambuur; Crowley zorgde - middels een wonderschone vrije trap - voor de zeer terechte 3-2.

Opstelling Cambuur

Cummins, **Claver ('46 Van Wermeskerken), Steenvoorden, Schilder, Houtkoop, Schils, Kip, Boerlage, Daniels ('46 Crowley), Barto, Van Kippersluis ('77 Kallon)

**Cody Claver debuteerde. Sai van Wermeskerken en Daniel Crowley werden naar de bank verwezen omdat zij te laat aanwezig waren. Crowley dacht dat duel om 20.00 uur begon (?!)

Karakteristieken

Uitslag: 3-2 (0-1)

Scoreverloop: 0-1 Lieder ('44), 1-1 Barto ('48), 2-1 Barto ('51), 2-2 Lieder ('81), 3-2 Crowley ('89)

Scheidsrechter Nijhuis gaf geel aan Van Kippersluis (Cambuur).

Aantal toeschouwers: 7796