Sipke Zeldenrust werkt zich in het zweet voor Stichting Noordzeeziekte

Leeuwarden - Sipke Zeldenrust vertrekt vandaag naar Marokko voor de Marathon des Sables. Ver van de bewoonde wereld gaat hij meer dan 240 kilometer door de woestijn rennen voor Stichting Noordzeeziekte.

Succesarmband
Sipke trekt zich het lot aan van mensen met Noordzeeziekte. ,,Ik heb gemerkt wat mijn actie teweeg heeft gebracht bij de ouders en bij de patiënten. Ruben van der Laan, hij leidt aan Noordzeeziekte, maakte een succesarmband van loom-elastiekjes voor mij. Dat heeft hem enorm veel inspanning en moeite gekost zo zag ik op een video die hij me stuurde. Dat kwam wel even binnen. Van opgeven zal dan ook geen sprake zijn in de Sahara: ik hoef maar naar die armband te kijken om te weten wat doorzettingsvermogen oplevert.”  Noordzeeziekte is een zeldzame, ernstige en progressieve ziekte. De ziekte laat een meedogenloos verloop zien. De gevolgen zijn desastreus. Het is een van oorsprong Friese erfelijke aandoening waarover nog maar weinig bekend is. Daarom is onderzoek nodig, zodat er een kans is op een beter leven voor de patiënten. Om onderzoek te doen naar Noordzeeziekte is geld nodig. Reden voor Sipke om deze ultieme sponsorloop te doen zodat mensen met Noordzeeziekte de kans krijgen op een draaglijker leven. 

Zwaarste loop ter wereld
Een jaar lang voorbereiding ging er aan vooraf. Rennen met zeven kilo op de rug: slaapzak, kompas, gedroogde maaltijden en een waterketeltje. Steeds maar puzzelen met het gewicht: wat gaat er wel mee en wat niet? Al die kilometers opbouwen in de benen. En hoe houd je het zand buiten de deur? De Marathon des Sables staat bekend als de zwaarste loop ter wereld. Zeven dagen, zelfvoorzienend door de woestijn, 240 kilometer ploeteren door het zand. Sipke: ,,Mensen zeggen tegen mij: respect dat je dit doet. Maar echt respect verdienen de ouders en de patiënten die elke dag te maken hebben met de gevolgen van Noordzeeziekte.” Sipke rende als laatste onderdeel van zijn training naar Leeuwarden om Renske Wassenaar, de voorzitter van de stichting te ontmoeten. Renske: ,,Wij zijn echt heel dankbaar dat Sipke dit voor ons doet. Het enorme doorzettingsvermogen en de enorme discipline die hier voor nodig zijn, zie je ook bij de mensen die Noordzeeziekte hebben. Elke dag leven met Noordzeeziekte is ook een vorm van topsport.”  

Sipke sponsoren bij deze ultieme uitdaging? Dat kan per kilometer of een vast bedrag naar eigen keuze. De opbrengst is 100% voor Stichting Noordzeeziekte. Meer info op: www.noordzeeziekte.nl