Gebundelde muziekkrachten in Conference of the Birds

Maar liefst 1000 muzikanten zijn te horen tijdens Conference of the Birds, een imposante theater-, dans- en muziekvoorstelling over de kracht van het collectief. In juli is de voorstelling te zien in de Groene Ster in Leeuwarden.

Conference of the Birds is gebaseerd op het Perzische gedicht De Samenspraak van de vogels, waarin een groep vogels op reis gaat om een leider te zoeken. Om er uiteindelijk achter te komen dat zij zelf de koning zijn van hun eigen lot.

De kracht van het collectief staat centraal in deze voorstelling. Niet alleen qua verhaal, maar ook qua muziek. Duizend HaFaBra-muzikanten spelen mee in deze voorstelling, samen met trompettist Eric Vloeimans en geluidskunstenaar Sytze Pruiksma - tevens initiator van Conference of the Birds.

Regisseur Guy Weizman: ,,Heeft iemand ooit zoveel muzikanten gelijk muziek horen maken? Ik niet! Dit is niet iets wat je alleen zult horen, maar ook iets wat je echt gaat vóelen.”

De voorstelling legt een link met de teruglopende biodiversiteit in Nederland door grootschalige landbouw, met alle gevolgen van dien. ,,Je ziet weidevogels verdwijnen en waterstanden dalen”, weet Sytze Pruiksma, die naast muzikant ook fervent vogelaar is.

Iets anders waar Sytze zich zorgen om maakt, is het voortbestaan van HaFaBra-korpsen. ,,Ook die staan onder druk. Dat terwijl het onderdeel is van ons cultureel erfgoed. Een deel van de opbrengst van Conference of the Birds gaat daarom naar de deelnemende korpsen.”

De voorstelling wordt gespeeld in een enorme ‘arena’ dat eruit ziet als een vogelnest. Waar het publiek normaal gesproken vanaf een podium naar een toneel kijkt, bevindt het zich tijdens Conference of the Birds letterlijk middenin het verhaal.

De mensen worden omringd door de duizend muzikanten en twintig dansers en acteurs, die er allemaal uit zien als vogels. ,,Ik hoop dat het publiek geïnspireerd raakt door het idee om de leider in jezelf te zoeken”, vertelt Weizman. ,,Om iets in beweging te brengen. Als je écht geïnspireerd raakt, ben je ervan overtuigd dat je iets kunt bereiken. Ik hoop dat de mensen na het zien van de voorstelling, zelf ook vogels zijn geworden.”

Kening fan’e Greide

De voorstelling Conference of the Birds maakt onderdeel uit van het veelomvattende

burgerproject Kening fan’e Greide. Dit burgerinitiatief ontstond in 2012, en zet zich in voor een toekomst waarin een gezond en renderend boerenbedrijf hand in hand gaat met natuur, biodiversiteit en genietende mensen.

Conference of the Birds, één van de grootste producties van Leeuwarden-Fryslân 2018, is te zien van 7 t/m 18 juli in Leeuwarden. Meer informatie: www.conferenceofthebirds.nl.