Filmhuis Stiens sluit seizoen af met The beguiled

STIENS - Filmhuis Stiens vertoont maandag 9 april om 20.00 uur ‘The beguiled’ in De Skalm. Met deze film sluit het filmhuis het filmseizoen af.

Op een dag vindt Amy in het bos een gewonde soldaat van de Noordelijke troepen ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij bevindt zich in Virginia, dus op zuidelijk grondgebied. Zij sleept hem mee naar ‘huis’, een meisjesinternaat dat gerund wordt door Miss Martha (Nicole Kidman).

Zij wordt bijgestaan door lerares Edwina (Kirsten Dunst). Samen hebben zij de supervisie over de overgebleven vijf leerlingen. Omdar het hun christelijke plicht is om de gewonden te verzorgen, nemen ze John McBurney (Colin Farrell) op in het internaat.

De vraag blijft wat ze met John gaan doen als hij voldoende van zijn verwondingen hersteld is. Vooral Miss Martha geeft verschillende signalen af in zijn richting. Het ene moment laat ze doorschemeren dat hij misschien wel langer mag blijven, maar als hij aanbiedt als tegenprestatie de verwilderde tuin op orde te brengen, voelt ze daar eigenlijk weinig voor.

Gaandeweg, als het herstel van McBurney vordert, begint er een broeierige sfeer in het landhuis te hangen. De jongste meiden vinden die soldaat vooral interessant, maar bij puber Alicia, Edwina en Martha speelt er meer mee. McBurney krijgt dat door en deze eerst zo vriendelijke, beschaafde logé maakt er misbruik van. Hij lijkt zich te voelen als de wolf die door de zeven geitjes is binnengehaald.

Daar krijgt hij spijt van en vanaf dat moment draait regisseur Sophia Coppola de duimschroeven aan. ‘The Beguiled’ wordt ineens een thriller. Terwijl de camera’s nog steeds strooien met prachtige beelden vol nevelflarden en door bomen gefilterd zonlicht lijkt het landhuis steeds meer een gevangenis te worden voor de vrouwen.

Reserveren via www.filmhuisstiens.nl.