Kunst dat het hart raakt bij Artemisia

LEEUWARDEN - De expositie ‘Touch my heart by nature’ is tot en met 21 april te zien in Artemisia in kunstzaken. Er zijn werken te zien van Sabine Liedtke en O.C. Hooymeijer.

Geraakt door een betoog van de cultuurfilosoof Alain de Botton, en zijn uitspraak ‘touch my heart’ aangaande de rol van kunst, is dit het uitgangspunt voor het hele jaar bij Artemisia. Iedere expositie benadert dit gegeven vanuit een ander standpunt. De deelnemende kunstenaars uit ‘de stal’ van artemisia zijn allemaal gevraagd een kunstenaar te bedenken waarmee ze graag zouden willen exposeren, omdat hun werk qua thema aansluit bij hun eigen werk, maar waarvan de werkwijze totaal anders is.

Sabine Liedtke creëert in haar werk een ruimte waarin de kijker zijn fantasie kwijt kan. Ze maakt haar eigen wereld, maar vindt dat de waarheid van de kijker beter kan zijn dan de hare. Het is niet echt belangrijk wat Liedtke’s gedachten waren. Die hebben een vertrekpunt in bepaalde onderwerpen die haar fascineren, zoals afgelopen jaren de geschiedenis van haar Duitse familie. Het oorlogsverleden dat daarbij hoort, levert veel vragen en gedachten op. Vaak gebruikt Sabine herkenbare vormen als beeldtaal (natuur, hart en hersenen), maar dit laat niet meteen zien welke gedachten eronder schuilgaan.

O.C. Hooymeijer toont in deze expositie slechts een klein deel van zijn collectie niet-bestaande vogels van Europa (én van ver daarbuiten). Tegen de duizend vogelsoorten zijn door hem bedacht, zorgvuldig getekend of geschilderd, nesten zijn nagemaakt en geluiden nagebootst. Bij elke vogel heeft de kunstenaar, die zichzelf liever verzinner noemt, een verhaal bedacht.

‘Touch my heart by nature’ is de eerste expositie in een serie van acht.