Wilhelminapark Grou krijgt toegangspoorten dankzij NK Metselen

Grou - De 66ste finale van het Nederlands kampioenschap metselen voor VMBO-leerlingen start op woensdag 11 april in Grou.

Tijdens een driedaags metselevenement in het Wilhelminapark metselen de finalisten drie toegangspoorten. Deze krijgen na afloop een permanente functie in het park. Naast de titel ‘Beste Metseltalent van 2018’, maken de deelnemers vooral kans op de felbegeerde Zilveren Troffel.

Het NK Metselen strijkt niet zonder reden neer in Grou. Gemeente Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Het is een uitgelezen kans om Europa Nederlandse bouwkunsten met baksteen te tonen.

Deelnemers uit het hele land

De twaalf finalisten van het kampioenschap komen uit het hele land. Allemaal plaatsten zij zich voor de finale tijdens regionale voorronden. De finalisten hebben maar een doel voor ogen, namelijk het winnen van de titel ‘Beste Metseltalent van 2018’. Het meedoen aan het NK Metselen, is een goede stap in de metselcarrière.

De finalewerkstukken

De toegangspoorten tot het Wilhelminapark zijn ontworpen door twee architectuurstudenten van de afdeling Bouwkunde aan de TU Delft. Zij ontwierpen de werkstukken geheel in stijl van Gerrit Vlaskamp, de tuinarchitect die het park in de vorige eeuw aanlegde. De realisatie van de poorten is het sluitstuk op de grondige vernieuwing van het park.

Goed vakonderwijs

Met het organiseren van landelijke vakwedstrijden voor jonge metselaars promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) al sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Het wil daarmee de instroom van jonge metseltalenten bevorderen en goed vakonderwijs stimuleren. Dat blijft van groot belang, zeker op een moment dat de bouw voor een grote maatschappelijke opgave staat en een tekort aan vakkrachten waaronder metselaars dreigt.

Programma

De finale duurt van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 april. De eerste wedstrijddag start met de opening van de wedstrijd. De deelnemers metselen woensdag, donderdag en vrijdagmorgen aan de werkstukken. Vrijdag rond het middaguur zijn de werkstukken gereed, waarna om 14.30 uur de symbolische overdracht plaatsvindt. KNB draagt de werkstukken over aan de gemeente Leeuwarden. De winnaar van het kampioenschap ontvangt de felbegeerde Zilveren Troffel uit handen van de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone. De prijsuitreiking vindt plaats bij Friesma State, Oostergoostraat 52 in Grou.

Geïnteresseerden zijn gedurende de gehele wedstrijd van harte welkom om de finalisten aan het werk te zien en aan te moedigen. De ingang van het Wilhelminapark is tegenover de Tureluurstraat 1 in Grou. 

Meer informatie en bezoek

Meer informatie over de finalewedstrijd, de finalisten, het programma, achtergronden over het finalewerkstuk en nog veel meer, is te vinden op de website van het kampioenschap, www.metselwedstrijden.nl.