Pieter van Aalst provinciaal voorleeskampioen Friesland

Pieter van Aalst van de Dr. Algraschool uit Leeuwarden heeft op 10 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Friesland gewonnen.

Op 23 mei aanstaande zal Pieter de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de extra feestelijke 25ste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in De Schouwburg in Amstelveen. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2018’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van drie tot en met dertien jaar.

Pieter las een fragment voor uit het boek ‘Opa vlucht’ van David Walliams.
De jury, die bestond uit Liedeke Pol, de allereerste winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd in 1993 en directeur van GHO, Gertrud Palstra, Adviseur Educatie bij Bibliotheekservice Fryslân en Lida Dijkstra, kinderboekenschrijfster en Schoolschrijver, vond dat zijn inleiding hen al nieuwsgierig maakte naar zijn goed gekozen fragment, dat hij met de juiste emotie voorlas. Zijn stemgebruik was duidelijk, paste goed bij het verhaal en bracht de emoties goed over. Juryvoorzitter Liedeke, die zelf dus ooit meedeed en de landelijke finale won, denkt dat Pieter zeker een kanshebber is voor de winst op 23 mei.

Provinciaal voorleeskampioen worden is heel bijzonder. Hiervoor heeft Pieter het moeten opnemen tegen maar liefst 199 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de kwart - en halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. De provinciale finale werd georganiseerd door Bibliotheekservice Fryslân. In heel Nederland hebben 3474 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 25ste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl