Leeuwardense Doutsen Friesland College-student van het Jaar

Leeuwarden - De twintigjarige Doutsen van Gosliga uit Leeuwarden is woensdagavond 18 april uitgeroepen tot FC-Student van het Jaar 2018. De studente Artiest Drama van het Friesland College won deze titel tijdens de finale van de FC-Awards, in Neushoorn.

,,Welk niveau je ook doet, je bent niet minder dan een ander." Met deze boodschap betrad Doutsen woensdag het podium van Neushoorn, een van de onderwijslocaties van het Friesland College. 

Jezelf blijven uitdagen
Doutsen vertelde dat ze van het vwo uiteindelijk naar het mbo ging, wat in het begin als falen voelde. ,,Ik kwam hier als een stil en verlegen meisje. In de afgelopen drie jaar ben ik spontaner en zelfstandiger geworden. Ik heb ook leren presenteren. Ik sta hier nu op dit podium voor iedereen die zichzelf blijft uitdagen of die dat extra zetje nodig heeft." 

Finalisten
In totaal stonden er dertien studenten, leerbedrijven en medewerkers in verschillende categorieën op het podium tijdens de finale van de FC-Awards. De finalisten vertelden elk in een twee minuten durende pitch waarom zij genomineerd waren en de titel verdienen.

Ze werden beoordeeld door een vijfkoppige jury, bestaande uit Lydia Pieksma (FC-Student van het Jaar in 2017), Carlo Segers (voorzitter College van Bestuur Friesland College), Karin Biegel (Raad van Toezicht Friesland College), Alie van der Wal (Meriant, Leerbedrijf van het Jaar in 2017) en Soeren Grigoryan (Medewerker van het Jaar in 2017).

Doorzetter van het Jaar
In de categorie Doorzetter van het Jaar mocht Bianca Fiorello de hoogste trede van het podium betreden. Als eerste vrouw uit haar Italiaanse familie heeft zij een opleiding afgerond en nog steeds blijft ze zich doorontwikkelen.

Leerbedrijf van het Jaar
Leerbedrijf van het Jaar werd Philips/Innovatiecluster Drachten. Binnen dit leerbedrijf werken studenten aan oplossingen voor grote uitdagingen in de toekomst. Twee studenten - Joas Nicolai en Jelmer de Jong - vertelden over een van hun projecten: het ontwikkelen van een speciale drinkbeker voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Medewerker van het Jaar
Medewerker van het Jaar werd Arjan Verkoelen, docent van de Basisopleidingen Horeca & Bakkerij, die naar de mogelijkheden kijkt en niet naar de problemen. Hij hanteert een persoonlijke aanpak en legt een positieve focus op de student. 

Nominaties LC Awards
Doutsen van Gosliga, Joas Nicolai en Jelmer de Jong kregen tevens een nominatie voor de LC Awards. Tijdens deze verkiezing van de Leeuwarder Courant wordt aandacht besteed aan het Friese onderwijs - mbo, hbo en universitair - en aan de prachtige projecten die er gedaan worden. Naast Doutsen, Joas en Jelmer heeft ook Tsegab Habtemariam Hagos een plekje bemachtigd bij de LC Awards. Deze uit Eritrea afkomstige student haalde in acht maanden zijn inburgering en werkt nu keihard voor twee studies. De verkiezingsavond van de LC Awards is op dinsdag 12 juni in het atrium van de Leeuwarder Courant.