Onderwaterwereld Potmarge bekijken in doorzichtige kano

Leeuwarden - Wetterskip Fryslân heeft deze week tien doorzichtige kano’s te water gelaten bij het Leeuwarder Stadsstrand.

Met deze bijzondere kano’s wil het waterschap iedereen laten genieten van de onderwaterwereld van de Potmarge en de Leeuwarder grachten.

De kano’s zijn vanaf volgende week te huur bij het Stadsstrand. Bezoekers van het Waterfestival kunnen de kano’s aanstaande zaterdag 28 en zondag 29 april gratis uitproberen.

Tijdens een vaartochtje in de doorzichtige kano ervaar je hoeveel schoner het water van de Potmarge en de Leeuwarder grachten is geworden. Dijkgraaf Paul van Erkelens: ,,Twintig jaar geleden kon je nog geen dertig centimeter ver in het water kijken. Dankzij ‘de Blauwe Diamant’, een gezamenlijke aanpak van waterschap, gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân, is de waterkwaliteit van de grachten en de Potmarge flink verbeterd. Het water is nu vaak zelfs tot meer dan een meter diepte helder.”

Onderwaternatuur
De bodem van de tweepersoons kano werkt als een vergrootglas. Zo kun je de onderwaternatuur beter zien. Hoe schoner het water, hoe dieper de zon kan doordringen. Daardoor kunnen waterplanten beter groeien en waterdiertjes en vissen
zich ontwikkelen. En dat is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. In de kano’s liggen zoekkaarten waarmee de planten en dieren zijn te herkennen. En een vuilniszakje om zwerfvuil mee te nemen.