Herdenkingsconcert in Koepelkerk Leeuwarden

LEEUWARDEN - Het Concertkoor en -Orkest Drenthe geeft dinsdag 1 mei een herdenkingsconcert in de Koepelkerk in Leeuwarden. De avond begint om 20.00 uur.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft 2018 benoemd tot Het Jaar van het Verzet. Het concert staat daarom in het teken van gevallen verzetshelden. Tijdens het concert geven één of meerdere personen de helden een gezicht. Dit vanuit de gedachte dat een mens pas is vergeten, als wij de naam niet meer weten.

Ter ondersteuning van de herdenking wordt het Requiem van Maurice Duruflé ten gehore gebracht. Maurice Duruflé (1902 – 1975) was componist, organist en leerling van Paul Dukas (1865-1935) en Louis Vierne (1870-1937).

Het Requiem (1947), net na de Tweede Wereldoorlog voltooid, is een bewerking van orgelstukken uit een suite die de componist baseerde op de melodieën uit de gregoriaanse dodenmis. Er bestaan drie versies van dit Requiem. De intieme, ingetogen maar ook expressieve versie die wordt uitgevoerd is voor koor, soli en kamerorkest met orgel uit 1961.

De organist Erwin Wiersinga voert twee Franse orgelwerken uit. Als eerste het Prelude uit Suite Opus 5, eveneens van Maurice Duruflé. Na het Requiem speelt hij Litanies, een stuk van Jehan Alain (1911-1940). Hij overleed in dienst van het Franse leger.

Het Concertkoor en -Orkest Drenthe staat onder leiding van dirigent Hoite Pruiksma. Solisten zijn Netty Otter en Martijn Sanders. Reserveren kan via www.nederlandsebachacademie.nl.