Leeuwarder in Hong Kong

HONG KONG - Jordi Mijnheer verblijft sinds 8 januari voor zijn studie in Hong Kong, op het eiland Kowloon. De Leeuwarder viert woensdag zijn 23ste verjaardag op ruim 9.000 kilometer van de Oldehove.

Jordi heeft een klein kamertje op de campus. Deze deelt hij met Jasper, een medestudent die bij hem in de klas zat op NHL Stenden. Beiden zijn naar de andere kant van de wereld gevlogen vanwege een 'minor buitenland'- studie. Na dit avontuur gaat Jordi het vierde jaar in bij NHL Stenden met zijn communicatie studie.

Flink wennen

,,Dat ik hier samen met hem zit maakt alles wel gemakkelijker. We konden de boel hier mooi met z'n tweeën ontdekken. Het was flink wennen om zo'n eind van huis te zijn en óók nog zo lang. Ik bin een echte Leeuwarder, weest wel. Ik heb de Oldehove wel eens eerder moeten missen toen ik op vakantie was op Curacao, maar dit is even wat anders!"

Diversiteit en eerlijkheid

,,De diversiteit in Hong Kong maakt het hier vooral leuk om te wonen. Ik had nooit gedacht dat hier zoveel natuur zou zijn. Af en toe gaan we de bergen in en dan heb je fantastisch uitzicht over deze enorm grote stad. De mensen hier zijn heel erg op zichzelf en hun privacy gesteld, behoorlijk individualistisch en hebben véél oog voor hun telefoon. Maar last but not least zijn ze goudeerlijk. Van criminaliteit heb ik namelijk nog niks gemerkt. Soms is de taal wel een struikelblok want de meesten die hier wonen spreken nauwelijks een beetje Engels."

Levensonderhoud 

,,Het leven is niet veel duurder dan in Nederland. Alcohol en Nederlandse producten zoals kaas en yoghurt zijn wel flink prijzig. Een biertje kost €8,- en een baco €12,-. Beerenburg is niet te krijgen. En daar heb ik inmiddels heel wat voor over!"

Familie, vrienden en voetbal missen 

,,Ik volg vanaf hier de voetbaluitslagen - en dan vooral die van de Jupiler League - standaard tot 4.00 uur lokale tijd. In Nederland is het dan nog maar tien uur in de avond, maar ik móet weten wat Cambuur heeft gedaan en ook of Mark Diemers heeft gescoord voor De Graafschap. Mijn familie, vrienden en het voetbal - hier leeft dat bijna niet - mis ik dus behoorlijk. Het doet me dus goed dat ik een gesigneerd Cambuurshirt mee heb (gesigneerd door de jongens van Cambuur O13) en achterop m'n telefoonhoesje staat een Oldehove waar ik regelmatig even naar kijk. Een paar weken geleden heb ik mijn ouders op bezoek gehad. Dat was natuurlijk geweldig en voor hen was het ook een hele ervaring om hier te zijn."

Gemengde gevoelens

,,Met m'n studie - en daarom ben ik hier natuurlijk - gaat het prima. Deze week is mijn laatste lesweek en half mei volgt er nog een examen. Ik heb zeker vertrouwen op een goede afloop. Het is straks fijn om weer in Leeuwarden te zijn, maar ik heb toch wel een beetje gemengde gevoelens. De tijd die ik hier tot nu toe heb gehad en de mensen die ik heb leren kennen ga ik  zeker ook missen."

Tekst: Henk Albers