Grenzeloos

Grenzeloos is een moderne dansvoorstelling met als thema migratie. Deze voorstelling is te zien op 4 en 5 mei in Stadsschouwbrug de Harmonie. De choreografie is van Grietine Molenbuur (69)

De oorsprong van de voorstelling Grenzeloos ligt al voor 2017. Als onderdeel van het Europese project Let’s Dance, dat jonge dans- en theatermakers wil stimuleren om danstheater te maken met groepen mensen die geen of weinig danservaring hebben. Het motto was: iedereen kan dansen, ongeacht leeftijd en achtergrond.

Lovende kritieken

In de voorstelling zijn tien jonge professionele dansers te zien samen met zo’n dertig amateurdansers van vijftig jaar en ouder. De jongste is 18 jaar, de oudste 80. En juist die combinatie maakt het mooi. Het is niet perfect qua techniek, maar wel heel oprecht en sterk door de verbinding tussen de jongeren en de ouderen. Daarmee is het een community-art (of mienskips-) project.

De dansvoorstelling bestaat uit verschillende delen rondom het thema migratie. Redenen van vertrek zoals de liefde, oorlog of natuurrampen. Maar ook op de vlucht zijn, een gevaarlijke oversteek maken bij de grens. Afscheid nemen, maar uiteindelijk thuiskomen op een “nieuwe” plek.

Dit wordt allemaal mooi verbeeld door de dansers. Het begint met het inpakken van koffers, het op de vlucht zijn met de koffers en in paniek door elkaar heen rennen, vrouwen die om hun verloren kinderen rouwen met een denkbeeldige baby in hun armen, de reis over zee, om uiteindelijk aan te komen op een nieuwe plaats van bestemming. Dan is het feest.

Emoties invoelen

Wietze Groenhof (36): ,,Zelf heb ik niet zoveel met migratie, ik woon al van jongs af aan in Leeuwarden en heb ook geen familie die is gemigreerd. Maar ik kan me wel de emoties invoelen bij de verschillende fases in de voorstelling zoals angst, boosheid, verdriet. Je kunt je er wel makkelijk mee identificeren”, zegt de in het ,gewone’ leven informatiespecialist en yogastudio-eigenaar.

Caja Cazemier (59): ,,De duetten gaan over afscheid nemen. Twee zussen, een man en een vrouw, een moeder en een zoon. Als moeder van drie zoons voel je wat dat betekent, de rillingen lopen over mijn rug. Daarna dansen wij de rouwende vrouwen. Die emotie is echt. De muziek draagt daar aan bij, onder andere van Nynke Laverman, Di Gojim en Philip Glass.

Meer levenservaring

Choreografe Grietine: ,,Het is niet zo dat oudere mensen niet zouden kunnen dansen. Ze bewegen natuurlijk heel anders dan jonge mensen. Ze hebben meer levenservaring waardoor de emoties meer doorleefd zijn. Het gaat vooral om de passie die erin gelegd wordt.

Er doen geen vluchtelingen mee. Dat blijkt deels een praktische reden te hebben omdat vluchtelingen niet altijd op dezelfde plek blijven wonen en de kans erin zit dat ze om die reden halverwege de repetities hadden moeten stoppen. Dan zijn daar ook nog de taalbarrières en de aanwezige trauma’s die het ingewikkeld maken.

Wel bezochten vijf vluchtelingen de vorige voorstelling. Ze herkenden zich in het verhaal en werden zichtbaar geraakt door de dansvoorstelling, die ook hun verhaal verbeeldde.

Grenzeloos is een samenwerkingsverband tussen dansgroep Duende en Stadsschouwburg de Harmonie. Voor meer informatie en kaarten kijk op: www.harmonie.nl/agenda/

grenzeloos/2036.