Canadese veteranen bij 4 mei herdenking Prinsentuin

Leeuwarden - De Provinciale Herdenking wordt op 4 mei in de Prinsentuin in Leeuwarden georganiseerd. Het programma, dat begint om 19.30 uur, is geschikt voor jong en oud.

Naast het leggen van de Algemene Kransen, spreekt burgemeester Ferd Crone een herdenkingsrede uit. 

Er is muziek van Brassband ‘Hosannah’ en Lucette van den Berg, de Friese ambassadeur van de Vrijheid 4 en 5 mei. Annika Oost van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé draagt een zelfgemaakt gedicht voor.

Interviews
Er zijn interviews met Joke Wittenberg over opvang Syrische vluchtelingen in Gaastmeer, Arnold Helmantel van Discriminatie Meldpunt Tûmba over project ‘Oorlog in mijn buurt’ en Simon Wiersma, kleinzoon van een echtpaar dat in 2017 postuum een Yad Vashem-onderscheiding kreeg.

Komst Canadezen
Zeer bijzonder dit jaar is dat bij de herdenking acht Canadese veteranen zijn,  die op 15 april 1945, geholpen door verzetsstrijders, Leeuwarden hebben bevrijd. De veteranen leggen een krans.

Defilé
Alle aanwezigen in de Prinsentuin krijgen de gelegenheid om tijdens het defilé bij het oorlogsmonument een eerbetoon te brengen aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het defilé wordt geopend door de Canadese veteranen, de commissaris van de Koning, de burgemeester en de kolonel van vliegbasis Leeuwarden.

Bevrijdingsvuur
Leden van Loopgroep Leeuwarden, A.V. Lionitas en RoParun-lopers vertrekken direct na de herdenking naar Wageningen om in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar de Prinsentuin in Leeuwarden te rennen. Op 5 mei om 13.30 uur wordt het Friese bevrijdingsvuur door minister president Mark Rutte ontstoken op het Oldehoofsterkerkhof.

Live via tv en internet
De provinciale herdenking is vanaf 19.30 uur live te volgen via podium.tv.