Uitzendkrachten PostNL overhandigen stofdoek en petitie aan directie

Leeuwarden - De vijftig uitzendkrachten van Tempo Team / Randstad die pakketten sorteren voor PostNL in Leeuwarden zijn het zat om dag in, dag uit loodzware pakketten te tillen met te weinig mensen.

De werkdruk loopt op, de pauzes zijn te kort en ze ontvangen minder loon dan waar ze recht op menen te hebben. Daarnaast is de werkplek vies en zeer stoffig waardoor ze gezondheidsproblemen krijgen. Daarom vragen de uitzendkrachten PostNL donderdag middels een petitie om in te grijpen. Ook overhandigen ze symbolisch een stofdoek aan de directie.

,,Het tempo is moordend. We voelen ons opgejaagd en werken ons letterlijk kapot. Maar daar staat weinig tegenover. Wij tillen ons een breuk aan de wijnflessen, en worden afgeblaft door de leiding als we iets zeggen over rugpijn", aldus één van de uitzendkrachten.

Toen het pakketdepot in Leeuwarden opende in 2013 werkten de sorteerders als uitzendkracht via Randstad. In 2015 kreeg iedereen opeens een nieuw contract met Randstad-dochter Tempo Team, en werd de cao PostNL van tafel geveegd. Masja Zwart van Handhaving & Naleving FNV noemt het een schijnconstructie. ,,PostNL behandelt de sorteerders als wegwerpwerknemer. Geen enkele pakketsorteerder hier is in dienst van de pakketgigant. Honderd procent flex, oproepcontracten en een gigantische werkdruk zijn het gevolg. PostNL en Randstad maken er een potje van. Maximale winst over de ruggen van deze harde werkers. Dit moet stoppen!"

De circa vijftig uitzendkrachten werken via Tempo Team in een zogenaamde contracting constructie, waardoor ze een lager uurloon krijgen, geen compensatie voor reiskosten en geen vaste werkroosters. FNV stelt dat alle sorteerders op de pakketdepots van PostNL recht hebben op minimaal de arbeidsvoorwaarden uit de cao van PostNL.

Eisen
De uitzendkrachten in Leeuwarden eisen het loon waarop zij recht hebben. Ook eisen zij een schone hal, respect, verlaging van de werkdruk en fatsoenlijke werkkleding.

FNV is rechtszaak gestart tegen PostNL
De uitzendkrachten in Leeuwarden werken in dezelfde constructie als hun collega’s in Kolham, Amersfoort, Waddinxveen, Dordrecht en Goes. Op die locaties van PostNL heeft de Inspectie SZW onderzoek gedaan. De conclusie van dat onderzoek is dat de uitzendbureaus daar de wet overtreden en de uitzendkrachten onderbetalen. Net als in Leeuwarden krijgen de uitzendkrachten geen cao-loon van PostNL. De FNV heeft inmiddels PostNL en uitzendbureau In Person voor de rechter gedaagd inzake de depots in Goes, Amersfoort en Waddinxveen. En een sommatie uitgedaan naar uitzendbureau 365Werk voor het depot Kolham.