Leeuwarder veteraan geeft vrijheid door op bevrijdingsfestival

Leeuwarden - Veteraan Erik Bos gaat op 5 mei in gesprek met bevrijdingsfestivalbezoekers. Bezoekers kunnen hem en andere veteranen alles vragen over het werken in oorlogsgebieden, hun beleving van vrede en vrijheid en hoe zij hieraan hebben bijgedragen.

In heel Nederland gaan festivalbezoekers en veteranen met elkaar in gesprek op veertien bevrijdingsfestivals en staan stil bij thema’s als vrede, veiligheid en vrijheid. De speeddates zijn een initiatief van het Veteraneninstituut.

In 2000 ging Erik Bos als hoofd van de technische dienst van de Koninklijke Luchtmacht op uitzending naar Kosovo. De restanten van de oorlog in Kosovo, de spookdorpen, de schamele tentjes van de UNHCR waar hele families in leefden, de ellende van zwervende kleine kinderen, maakten bijzonder veel indruk op Bos. ,,Ik realiseerde me dat wij veel geluk hebben gehad dat we in Nederland zijn geboren, in vrede en veiligheid zijn opgegroeid. Vrijheid is ook een eigen mening mogen hebben en binnen afspraken kunnen doen en laten wat je wilt, uiteraard met respect voor normen en waarden. Maar dat is in heel veel delen van de wereld niet vanzelfsprekend. Dat probeer ik kinderen bij te brengen. Ik geef als veteraan gastlessen op scholen en vraag dan wie wil er wel een keer een dagje niet naar school? Alle kinderen steken hun vinger op. Natuurlijk. Maar dan vertel ik ze dat ze blij mogen zijn dat ze naar school kunnen en mogen. Dat meisjes in Afghanistan helemaal niet naar school mochten.” De kinderen vragen ook steevast wat voor wapens hij bij zich had en of hij daarmee heeft geschoten. Bos: ,,Ik had een pistool en ik heb hem niet gebruikt. Gelukkig.”

Een bed
Tijdens het speeddaten op Bevrijdingsdag kan iedereen hem vragen stellen over zijn ervaringen in Kosovo of Afghanistan, waar hij een paar maanden als onderhoudsplanner bij het helikopter detachement heeft gezeten. ,,Er staat dit keer in Leeuwarden ook een bed”, vertelt hij lachend. ,,Maar dat heeft niets met het speeddaten te maken hoor. Dat bed staat er als symbool dat de oorlog geen ver van mijn bedshow is.”

Meer informatie over de speeddates vindt u op veteraneninstituut.nl.