Gouden Schaal gezonde schoolkantine voor ROC Friese Poort

Leeuwarden - ROC Friese Poort heeft op 15 mei een Gouden Schoolkantine Schaal uitgereikt gekregen van het Voedingscentrum, omdat haar schoolkantine gezonde keuzes stimuleert.

Henk Buwalda, hoofd facilitaire dienst, overhandigde het bord aan het kantinepersoneel. ROC Friese Poort kiest voor een gezondere kantine, omdat zij bij wil dragen aan een gezonde leefstijl voor haar studenten en medewerkers.

Gezonde schoolkantine
ROC Friese Poort heeft hard gewerkt om haar schoolkantine gezonder te maken. ,,Zodra een student de kantine inloop valt zijn of haar oog direct op fruit, waarna de route wordt vervolgd langs groentesnacks, zuivel en gezonde broodjes. Ook hebben studenten altijd beschikking over water in de vorm van watertappunten. Met deze maatregelen willen we de jongeren zélf laten kiezen voor gezondere producten",  aldus Ruben Lucassen, manager van de schoolkantine.

Taak van ouders en school 
Lucassen: ,,Naast de ouders, heeft ook de school een taak om leerlingen te helpen met gezonde keuzes te maken. Daarom liggen in de kantine de minder gezonde producten niet op ooghoogte. Ze zijn er wel, in beperkte mate, want we willen ook geen ‘saaie’ kantine worden. Ongezonde producten consumeren moet kunnen (met mate), het gaat erom dat leerlingen leren hoe zij bewust met voedsel omgaan.”

Voedingscentrum
ROC Friese Poort heeft haar schoolkantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De visie erachter: Wanneer studenten ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt dit hen erbij om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Onderwijsinstellingen krijgen een Gouden Schaal op het moment dat meer dan 80% van het assortiment uit gezonde keuzes bestaat.

Wilaarderburen
,,ROC Friese Poort Wilaarderburen (Leeuwarden) is de eerste locatie van de onderwijsinstelling die een Gouden Schoolkantine Schaal bemachtigd heeft, maar de andere locaties hopen volgend jaar ook een Gouden Schaal in ontvangst te mogen nemen”, aldus Henk Buwalda.