Je doet ertoe bij Stadswerf Leeuwarden

Leeuwarden - 'Stichting Stadswerf Leeuwarden' heeft dit jaar de werf en haar activiteiten overgenomen van 'Mind-Up'.

Mensen met GGZ-achtergrond zijn nog steeds welkom, ook zijn er mensen die instromen via 'Zienn' of wijkteams van de gemeente.

Erkend leerbedrijf
Gemiddeld werken er per dag zo’n negen á tien mensen bij de werf. Mensen stromen in een verschillend individueel tempo door. In al die jaren, het 25-jarig jubileum is volgend jaar, zijn hier meer dan tweehonderd mensen werkzaam geweest. De meesten komen hier voor dagbesteding. Het is een klein clubje maar een hecht team. ,,Medewerkers helpen elkaar ook, en kunnen elkaar dingen vragen. Het is niet zo dat ik echt ‘de baas’ ben”, zegt werfbaas Mathijs Westra (56). ,,We staan op gelijke voet.” Een stage of een werkervaringsplek behoort ook tot de mogelijkheden. De Stadswerf is namelijk tevens een erkend leerbedrijf.  Nathan vertelt: ,,Werkzaamheden bestaan uit restauratie, reparatie en onderhoud van schepen. Dat kunnen schilder- , schuur- , of laswerkzaamheden zijn.”

Mathijs: ,, Dwaelster, is een mosselaak van vijftien meter lengte. Deze is van de vrienden van de GGZ, daar hebben we ook het onderhoud van. Dit schip wordt verhuurd door deze stichting met schipper en maat, meestal met ligplaats bij de Galamadammen nabij Koudum. Ook hebben we de pramen van de stichting praamvaren in onderhoud. Het pontje van de Prinsentuin krijgt dit jaar een grote werfbeurt. De werf heeft een aantal ligplaatsen maar die zijn momenteel allemaal bezet. Medewerkers zijn nu ook bezig voor 'Stichting Museumhaven Leeuwarden'. Ze hebben het onderhoud van de 'Stânfries' op zich genomen, dit is het vroegere beurtschip van Leeuwarden die nu bij het Beursplein ligt, en waar het publiek  welkom is voor een rondleiding.

Je doet ertoe
Nathan is reeds zeseneenhalf jaar werkzaam bij de Werf. ,,Ik begon met één dagdeel per week, en werk inmiddels elke dag. Het heeft mij heel erg geholpen. Ik vind het werk leuk om te doen. Ik ben trots op mezelf, ook omdat ik het gevoel heb bij de werf te horen, je doet er hier toe. Als ik niet op kom dagen en de telefoon niet opneem, dan weet Mathijs dat het niet goed gaat en komt hij me echt ophalen! Dat vind ik zo tof. Ik zou hem bij wijze van spreken ’s weekends ook mogen bellen. Hij geeft je echt vertrouwen, niet alleen op het technische vlak maar ook persoonlijk. Ik en de anderen zijn ontzettend blij met deze werkplek.

Voor informatie kun je kijken op www.stadswerfleeuwarden.frl of contact opnemen via email dewerf@stadswerfleeuwarden.frl. Of kom eens langs op de Stadswerf.

Tekst en foto: Jantsje Walstra