Bemanning Sterke Yerke gaat weer op missie

Leeuwarden - Negen mannen van Sterke Yerke en vijf vrouwen vertrekken donderdag naar Bonaire om een speciale klus te klaren.

Het monument ter nagedachtenis aan de stranding van Sterke Yerke is in de loop der jaren dermate door weer en wind aangetast, dat het tijd wordt dit te herstellen.

Sterke Yerke

Het verhaal van Sterke Yerke begint in 1974 als een vriendengroep uit de Friese hoofdstad Leeuwarden besluit een vlot te bouwen. Met deze eerste Sterke Yerke worden in 1975 de Friese meren en de Waddenzee bevaren (met als missie het behoud van de Waddenzee) en wordt er zelfs een vergeefse poging gedaan naar Engeland over te steken. Voor de kust van Hoek van Holland wordt schipbreuk geleden.

Als in 1976 een tweede Yerke is gebouwd, wordt met dit nieuwe vlot de Noordzee bedwongen en Engeland bereikt met als hoogtepunt de Sterke Yerke II varend op de Theems langs de Londense Tower Bridge.

In 1978 ontstaat het plan een Sterke Yerke III te bouwen om hiermee de Atlantische Oceaan te bedwingen en naar Curacao te varen. Onderweg zal onderzoek worden verricht om de olievervuiling van de Oceaan aan te tonen. Op 1 augustus 1979 vertrekken bemanningsleden Guus en Chris Schweigmann, Leo van der Ploeg en Frits Riemersma vanuit de haven van Harlingen om na 59 dagen een geplande tussenstop te maken op de Canarische Eilanden. Op 25 oktober 1979 wordt aan de definitieve oversteek naar Curacao begonnen, een tocht die in de nacht van 14 op 15 december dramatisch eindigt op de rotskust Washikemba van Bonaire, slechts zestig mijl van het einddoel. Als zes jaar later diverse pogingen ondernomen zijn de Yerke te lichten, zal dit op 28 januari 1986 uiteindelijk toch nog lukken, waarna op 1 maart 1986 het laatste stukje naar Curacao alsnog volbracht kan worden. 

De ploeg die donderdag naar Bonaire vertrekt om de herstelwerkzaamheden te gaan verrichten bestaat uit: Chris en Guus Schweigmann, Frits en Greetje Riemersma, Johan Vos, Nan en Martha Bulthuis, Roman Solarz, Sierk en Grietje Biegel, Marten en Afke Reitsma, Janny Bontekoe en Wilfred de Jong.