Loop Leeuwarden beleeft zonovergoten topdag | Foto's en verslag

Leeuwarden - De dertiende editie van LOOP Leeuwarden was Eerste Pinksterdag zowel voor de deelnemers als de organisatie een perfecte dag.

Bijna zesduizend deelnemers genoten van het hardlopen en wandelen. Het feestelijke Wilhelminaplein vulde zich in de loop van de dag met duizenden deelnemers, familieleden en belangstellende kijkers. Zo toonde Leeuwarden zich in het culturele jaar ook van zijn sportieve kant.

De organisatie van de LOOP op Pinksterzondag resulteerde wel in een iets lager aantal deelnemers dan vorig jaar. ,,Verplaatsen van het evenement naar een andere datum was voor ons echter geen optie’’, aldus voorzitter Siebe Annema van de organiserende Stichting Gezonde Stad.

De meest bejubelde overwinning was ongetwijfeld die van Leeuwarder Paul Geertsma op de tien kilometer. ,,Alles voelde goed", sprak de winnaar glunderend na de finish. ,,Ik ben ook heel tevreden met mijn eindtijd van 32,34. En winnen in eigen stad is natuurlijk prachtig.’’

De overwinningen op de halve marathon – de hoofdafstand bij LOOP Leeuwarden – waren voor twee Keniaanse lopers, die bijna traditioneel door Euwe van der Meulen naar Friesland worden gebracht om te kunnen lopen in zijn geboortestreek.

De 32-jarige Alfred Cherop won bij de mannen. Hij fungeert vaak als tophaas in grote marathons als Amsterdam, Berlijn, Hamburg, Athene en Valencia en werd kort geleden nog tweede in de marathon van Straatsburg. Cherop stond een overwinning van Willem de Boer in de weg. De winnaar van LOOP Leeuwarden 2017 moest genoegen nemen met een tweede plaats: ,,Maar daar ben ik dik tevreden mee", zo vertelde hij na afloop. Rob Vijver eindigde als derde.

Hetzelfde verhaal gold voor de halve marathon bij de vrouwen. De dertigjarige Merceline Ondieki was niet bij te houden voor onder anderen Jessica Oosterloo, die prachtig tweede werd. Ondieki komt terug van een blessure, maar won op Hemelvaartsdag nog in het Franse Helm en eindigde in Straatsburg twee weken geleden op de marathon als derde.

Kijk voor alle uitslagen en overige informatie op www.loopleeuwarden.frl

Fotograaf Humphrey Paap schoot bovenstaande fraaie sfeerbeelden.