Eindfeest Circus Adje op Winkelpark de Centrale

Leeuwarden - De feestelijke afsluiting van LF18-project Circus Adje vindt op vrijdag 25 mei plaats op Winkelpark de Centrale voor 1300 basisschoolleerlingen uit de gemeente Leeuwarden.

Burgemeester Ferd Crone, beschermeer van Adje Lambertsz, opent om 8.45 uur het Adje Festival. 

Circusvoorstellingen op scholen
Alle vijftig basisscholen uit de gemeente Leeuwarden (inclusief alle scholen voor speciaal onderwijs) deden dit schooljaar mee aan LF18-project Adje Lambertsz. Met de hulp van professionals maakten de leerlingen uit groep 5 en 6 een circusvoorstelling op school. Er werden voorstellingen gegeven in gymlokalen en plaatselijke buurthuizen. De groepen 1 tot en met 6 van OBS de Potmarge gaven samen met de peuters van Sinne Kinderopvang een voorstelling aan de bewoners van wijkzorgcentrum Greunshiem. OBS de Pionier trad met de hele school op in Stadsschouwburg de Harmonie.

Feestelijke afsluiting
Tijdens het eindfeest van project Adje op 25 mei mogen de kinderen in circustenten op Winkelpark de Centrale opnieuw hun talenten laten zien. De scholen treden voor elkaar op en tonen hun meest bijzondere acts. Daarnaast is er een voorstelling van Circus Salto en De Grote Hulashow. Verder volgen de kinderen een circusfotoshoot, mogen ze circushoeden pimpen, reuze belleblaas maken en leren ze circustrucs.   

Middagprogramma vrij toegankelijk
Wethouder Sjoerd Feitsma sluit om 13.25 uur samen met het 70-koppige Adje-orkest en het 'Kijk eens wat ik kan-pop up koor' het besloten programma af en luidt het middagprogramma in. Het festival is ’s middags vanaf 13.30 uur vrij toegankelijk voor publiek. Tijdens het festival kunnen jeugdige bezoekers kunstwerken maken met de magische verfmachine, op de foto als circusartiest,  circushoeden versieren, zich laten schminken en zelf een zeefdruk maken. Verder zijn er optredens door de kinderen van de Adje Meesterklas, circus Salto en de Tall Tales Acrobatics. Ook speelt de Leeuwarder band Ananazz en presenteren een aantal van de jongerenprojecten van ‘Adje in de wijken’ zich.  Entree van het festival is gratis.

Fries StraatFestival
Zaterdag 26 mei zijn het Adje Orkest en de kinderen van de Adje Meesterklas te zien op het Fries Straatfestival. Ze lopen mee in de feestelijke openingsparade en geven daarna tweemaal een voorstelling.