Ommetje Ryptsjerk nu met historische informatiebordjes

Ryptsjerk - Het is een favoriet ommetje in Ryptsjerk: ‘de Hollen om’. Vijf kilometer lang is de wandeling over rustige wegen met mooie uitzichten over een gevarieerd landschap met een lange geschiedenis.

Tijdens de wandeling komt de geschiedenis tot leven dankzij 35 informatiebordjes langs de route (foto).

Natuurlijk kan de wandeling op elk moment gelopen worden. Maar één weekend per jaar staat het rondje extra in de belangstelling. Dat is tijdens het Maaitiidsevenemint yn Ryptsjerk in het laatste weekend van mei. Dan zijn er op diverse plekken langs de route exposities en een kunstmarkt. Dit jaar valt het Maaitiidsevenemint samen met het eerste deel van Yn it Skaad fan ‘e Toer, in het kader van Culturele Hoofdstad 2018.

De organisatoren van het Maaitiidsevenemint zijn ook de initiatiefnemers van de informatiebordjes. Sinds 2016 levert de Histoaryske Wurkgroep Ryptsjerk elk jaar teksten en illustraties voor een stuk of twaalf nieuwe bordjes met informatie over bezienswaardigheden langs de route. De teller staat nu op 35. Dankzij subsidies van Iepen Mienskipsfonds en Manus Branding Stichting zijn ze weerbestendig uitgevoerd.

Dankzij al het speurwerk van de Histoaryske Wurkgroep Ryptsjerk zijn interessante ontdekkingen gedaan. Zo blijkt er een cichoreifabriek in Ryptsjerk te hebben gestaan en weten we nu ook waar die stond en wat er nog van over is. En van een vergeten buitenplaats, huize Sipma, zijn nu de eigenaars en bewoners bekend, alsmede de locatie. Steeds meer ontstaat een beeld van de ontwikkeling van het dorp door de eeuwen heen.

In het kader van het Maaitiidsevenemint kun je op zaterdag 26 mei van 10-17 uur en op zondag 27 mei van 11-17 uur op Oosterdijk 6 in Ryptsjerk de wandeling beginnen met een kijkwijzer. Op die tijden zijn ook de exposities te bezoeken, op de adressen Slachtedijk 4, Nieuwlandsweg 5 en Binnendijk 44. Op Oosterdijk 16 is er dan de kunstmarkt.