Karten met nummer Max Verstappen

Berghem - Broer Hendrik (met nummer 33) en zus Lisanne Kielstra reden het afgelopen weekend in Berghem de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap viertakt.

Lisanne (13) en Hendrik Kielstra (10) uit Wirdum zijn beiden op zeer jonge leeftijd begonnen met karten en inmiddels al jaren te vinden in de paddock van het Nederlandse karten. Hun jongere broertje Jens (5) traint al, alleen moet hij nog even wachten voordat hij wedstrijden kan rijden. 

Hendrik ging in de Cadet 160-klasse als een speer op de Brabantse baan. De Friese jongeling werd derde in het dagklassement door in de manches naar de respectievelijk tweede, derde en derde plaats te denderen. Het leverde hem opnieuw een fraaie beker op, zoals hij die inmiddels zoveel won. ,,We hebben trofeeën in de woonkamer, op de overloop en op zolder staan”, zegt Hendrik. ,,En de mooiste staan op mijn slaapkamer.” 

Met twee rijders in één gezin gaat het natuurlijk hard met die bekers. Voor Hendrik was het zijn eerste van het seizoen; in Berghem stond hij dit jaar voor het eerst op het podium. ,,Ik ben heel blij. Ik heb lekker gereden. De beker kan mooi bij de rest.” 

Voor vader Marco is het fanatisme van zijn kinderen het bewijs dat hij destijds het juiste heeft gedaan door eerst een kart te kopen voor Lisanne en later ook voor Hendrik. ,,We waren op vakantie in Spa-Francorchamps en we hebben daar de kartbaan bezocht”, zegt hij. ,,Daar was een meisje aan het rijden en ik zei: dit willen we straks zelf ook gaan doen. Lisanne was toen twee jaar oud en Hendrik pas een paar weken. Ik heb vroeger met modelauto’s geracet, maar dat is moeilijk om te leren voor kinderen. Ik dacht: dan gaan we naar het karten, dan kunnen ze zelf voelen hoe racen is.”   

Twee jaar later kreeg zijn dochter dan ook een kart en nog een jaar later kreeg Hendrik er ook één. Marco: ,,In eerste instantie reden ze thuis op mijn werk op het terrein. Daar zette ik een baantje uit van ongeveer 160 meter. Het ging steeds sneller. Maar op een gegeven moment ging het te snel. Toen zijn we naar de kartbaan in Vledderveen gegaan.”

Zowel Lisanne als Hendrik werden al gauw gek op de sport. ,,Ik vind vooral de snelheid leuk”, zegt Lisanne. ,,En de wedstrijden vind ik het leukst.” Hendrik noemt ook de snelheid als reden waarom hij het karten zo leuk vindt. ,,En het inhalen is mooi. Het is gewoon erg leuk om te racen.” 

Daarna ging het hard. Na trainingen op de baan van Lelystad werd de competitie opgezocht. Lisanne werd al eens tweede bij de Kart4Fun-competitie en Hendrik derde. Hij komt nu uit in de Cadet 160-klasse en zijn grote zus in de RK1. Dat Hendrik met nummer 33 rijdt, heeft overigens niks te maken met Max Verstappen, die met hetzelfde startnummer rijdt. Zijn vader gaf het hem toen hij begon. Marco: ,,Toen ik zelf nog met modelauto’s racete, had ik vaak nummer elf. Daarom heb ik later Lisanne 22 gegeven en Hendrik nummer 33. Dat was toen hij drie jaar oud was. Toen was Verstappen nog niet eens bekend.” 

Dat de jonge racer hetzelfde nummer heeft als de beroemde Formule 1-coureur spreekt hem wel aan. ,,Ik vind het leuk dat Max vroeger ook heeft gekart. Ik kijk ook veel filmpjes van hem op YouTube.”

Is voor Hendrik zijn startnummer dankzij Verstappen bijzonder, bij Lisanne is het vooral bijzonder dat zij een meisje is tussen een heleboel jongens. Zij is daar één van de slechts twee meisjes in het deelnemersveld. Tussen al die jongens racen, is weleens lastig bekent ze. Voor dit seizoen hoopt ze op een plek in de top tien. ,,Dat zou mooi zijn. Het gaat beter dan vorig jaar, dus het moet kunnen.”

Aan de begeleiding van Lisanne en Hendrik ligt het niet. Ze worden allebei ondersteund door Kurt Timmermans van TK Racing. Bovendien sleutelt vader Marco voor Lisanne en Guus Borg, een vriend van hun vader, sleutelt voor Hendrik. ,,We hebben veel aan de hulp van Kurt”, zegt vader Marco. ,,Het gaat lekker zo!”

Kielstra Racing wordt gesponsord door: Opa en Oma Kielstra, L Kielstra Kraanverhuur, Van ’t Blik Groep, Bliksem Reclame, Slump Oil (Castrol), Berger Motoren Revisie, Likephotos.nl, Verreiker verhuur Tuinstra, Camping Pressefinne, Vakgarage van der Zweep, Marco Dol Timmer- en onderhoudsbedrijf.