Pieter (11) uit Leeuwarden verovert derde plek bij Nationale Voorleeswedstrijd

Amstelveen - Pieter van Aalst is tijdens de vijfentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd derde geworden. Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Pieter voor uit 'Iedereen was er' van Toon Tellegen.

De Nationale Voorleeswedstrijd van dit jaar werd uiteindelijk gewonnen door Sarah van Pruissen (12) uit Zwolle. Zij mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2018 noemen. Ook Veerle van der Brug (11) uit Amersfoort wist een podiumplek te veroveren. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. ,,We zijn blij en verrast over de rust en zelfverzekerdheid van de kinderen op het podium", zo zei juryvoorzitter Monique Hagen.

De jury was ontroerd door het mooie en rustige tempo waarmee Pieter zijn publiek meenam in het verhaal: ,,Pieter vertelt het verhaal zoals de schrijver het bedoeld heeft", zo sprak Monique Hagen lovend over de elfjarige. Pieter zit op de Dr. Algraschool in Leeuwarden. Net als de andere finalisten moest ook hij onvoorbereid voorlezen uit het spannende Borealis van Marloes Morshuis. Als extra prijs is winnares Sarah het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt zij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

In totaal deden er dit jaar 3500 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2018. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl, Tosca Menten en Jacques Vriens. Het meest voorgelezen boek van 2018 was net als vorig jaar Dagboek van een Muts van de Amerikaanse schrijfster Rachel Renee Russell. De provincie Noord-Brabant leverde met 629 schoolkampioenen de meeste deelnemers. Om het  jubileum te vieren waren  dit jaar bijzondere gasten aanwezig, onder wie Jacques Vriens, wiens boeken de afgelopen vijfentwintig het meest werden gelezen.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool en vond dit jaar voor de vijfentwintigste keer plaats. In deze vijfentwintig jaar deden ongeveer anderhalf miljoen kinderen mee als voorlezen of als luisteraar. Duizenden scholen hebben De Nationale Voorleeswedstrijd omarmd als leesbevorderend project voor groep zeven en acht. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de Openbare Bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is. Kijk voor meer informatie op: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl