Leeuwarden verzamelt handtekeningen tegen terugsturen Afghanen

Leeuwarden - Wekelijks zijn er aanslagen in Afghanistan. De Verenigde Naties stelde al in november vorig jaar dat Afghanistan weer een land in oorlog is.

Maar de Nederlandse overheid stuurt nog steeds uitgeprocedeerde Afghaanse vluchtelingen terug naar het land van herkomst. Dat moet stoppen, vinden tien organisaties. Het laatste weekend van mei voeren zo overal in Nederland actie.

Actie tijdens StraatfestivaI
In Leeuwarden verzamelen we op 26 mei van 10.00 tot 17.00 uur handtekeningen tijdens het Straatfestival. De tien organisaties, waaronder Amnesty International, hebben hun krachten ge-bundeld om in mei massaal te protesteren tegen het terugsturen van Afghaanse Vluchtelingen. Het is op dit moment letterlijk levens-gevaarlijk om mensen naar Afghanistan uit te zetten. In 2017 raakten zo’n 70.000 mensen gewond bij aanslagen. Maar volgens de Nederlandse overheid is het land veilig. Daarvoor baseert zij zich op een ambtsbericht uit 2016. Met de actie roepen de organisaties het kabinet op de uitzettingen in ieder geval op te schorten tot buitenlandse zaken in een nieuw ambtsbericht een reëel beeld geeft van de huidige situatie.

Burgemeestersbrieven
De gemeenteraad van Leeuwarden nam in februari met ruime meerderheid een voorstel aan om uitzetting van Afghaanse vluchtelingen op te schorten. De raad droeg burgemeester Ferd Crone op die boodschap over te brengen aan staatssecretaris Harbers van Veiligheid en Justitie. Ook burgemeesters van andere gemeenten kregen van hun raad die opdracht. Tot nu toe heeft het kabinet daaraan geen gehoor gegeven. In ons land verblijven op dit moment ruim 1100 Afghanen voor wie uitzetting dreigt. Ook in Leeuwarden verblijft een aantal van hen die uitgezet dreigen te worden.

‘Onderkomen’ bij Slieker Film
Een van de vluchtelingen uit Leeuwarden is aanwezig bij de film 'Onderkomen' van Jacqueline van Vugt, die Slieker Film op 26 mei om 19.00 uur vertoont in het kader van de actie. De film gaat over drie Afghaanse jongens die als minderjarigen naar Nederland zijn gekomen en inmiddels reeds jaren wachten op een verblijfs-status. Na afloop van de film kan het publiek vragen stellen aan de regisseur en de Afghaanse vluchteling. De actie #stuurzenietterug is een gezamenlijk initiatief van Amnesty International, Defence for Children, Don’t send Afghans back, INLIA, PAX, Kerk in Actie, Save the Children, Stichting LOS, UNICEF Nederland en VluchtelingenWerk Nederland.