Al 15.000 bezoekers voor Paviljoen Liwwadders

Leeuwarden - Het Paviljoen Liwwadders in de Prinsentuin heeft in minder dan twee maanden tijd reeds 15.000 bezoekers getrokken.

Donderdagmiddag 24 mei werden Quinty Roorda en haar broer Jorrit op de steiger van het paviljoen in de bloemetjes gezet. Jorrit studeert in Amsterdam en Quinty is leerling van de Leeuwarder basisschool LSV. Quinty kreeg het pakket Ontdek Leeuwarden, een kinderactiviteit in vier talen met expedities door de stad speciaal in het kader van LF2018.

Sinds de opening op 30 maart komen mensen uit alle windstreken naar dit HCL-onderdeel van de Talentuin van Lân fan Taal. Veel buitenlandse bezoekers, maar ook een boel Friezen en ‘gewone’ Liwwadders. Het eerdere drijvende clubhuis De Ark (het centrum voor architectuur) bestaat uit veel verrassende onderdelen voor jong en oud, met als rode draad het DNA van Leeuwarden. De belevingsexpositie is meertalig. De verhalen van geboren en getogen Leeuwarders, toevallige passanten, forenzen, toeristen en vluchtelingen komen hier samen. Maar men kan uiteraard ook kennismaken met de verhalen van de inwoners uit eerdere tijden. Zoals een terpbewoner uit de eerste eeuw, burgemeester Adje Lamberts die in 1580 de Spanjaarden uit Leeuwarden verjoeg en natuurlijk Saskia van Uylenburgh, de vrouw van wereldberoemd schilder Rembrandt van Rijn! Wat hield hen bezig? Hoe klonk hun taal? Wat zit er in hun DNA-buisje? Liwwadders van nu vertellen over hun DNA. Wat verbindt hen met de stad? Wat hebben zij in hun buisje gestopt, dat verwerkt is in het DNALWD2018-kunstwerk van kunstenaar Hein de Graaf in het gemeentehuis? De bezoeker kan zijn kennis over Leeuwarden testen, Liwwadders leren spreken en luisteren naar de mooiste Liwwadder liedjes. En men kan een boodschap achterlaten voor de toekomst.

Het HCL heeft voor deze expositie nauw samengewerkt met partner DNALWD2018. De buitenkant van het Paviljoen is aangekleed door kunstenaar Hein de Graaf en grafisch ontwerper Sjoukje Terpstra|DOK6268. Op een lichtkrant bovenop Liwwadders is te zien hoe Leeuwarden in het verleden op meer dan 200 verschillende manieren  is geschreven en daarmee is opgenomen in het Guinness Book of World Records. Verder is er samengewerkt met Omrop Fryslân: de DNA-filmpjes van kinderprogramma Tsjek en van het Lân fan Taal-project Friezen om utens zijn te zien. Ook het RUG-project Stimmen van Fryslân presenteert zich in Paviljoen Liwwadders.

Het paviljoen wordt draaiende gehouden met hulp van tientallen vrijwilligers.