Orca zwemster Joyce Kuipers grijpt macht in Drachten

Drachten - Joyce Kuipers zorgde in het eerste weekend van het Noordelijk kampioenschap zwemmen in Drachten voor een daverende verrassing door de 200m schoolslag met overmacht te winnen.

In een fors persoonlijk record van 2.40,68 denderde ze over de iets sneller gestarte Silke Huisman heen en ook de favoriet Karin Rijkelijkhuizen van DZ&PC kon niet volgen. Rijkelijkhuizen finishte als tweede, terwijl Huisman, net als Kuipers uitkomend voor Orca uit Leeuwarden als derde finishte. Ook Huisman kon met 2.43,18 een persoonlijk record bijschrijven en deze tijd was wel goed voor goud bij de jeugd. 

Eerder in het toernooi had Huisman deze kleur bij de jeugd ook al veroverd op de 100m vlinderslag, 200m wisselslag, 100m en 400m vrije slag. Met name de 58,15 op de 100m vrije slag was veelbelovend. Met 58,07 wist Marieke Tienstra van het Groninger TriVia weliswaar de algemene titel voor zich op te eisen, maar Huisman benaderde de limiet voor de Europese jeugdspelen tot enkele honderdsten. Bij het Nederlands kampioenschap in juni beloofd dat nog spannend te worden.

Orca zwemster Josien Wijkhuijs kwam op de 50m rugslag en zeker op de 100m vlinderslag nog wel dicht bij algemene titels, maar beide keren restte haar ‘op de finish’ het zilver. 

Fleur Bos is een nieuwe ster aan het firmament van de formatie van Annie Tjerkstra en Jelmer Postma. Met zilver op de 200m wisselslag en 400m vrije slag laat de dertienjarige Orca zwemster in haar leeftijdsgroep een mooie ontwikkeling zien en met brons op de 200m schoolslag toont Bos haar veelzijdigheid. 

Goud werd er al met al door de Leeuwarder dames maar weinig binnen gehaald; maar de afsluitende estafette leverde die kleur wel weer op. Met 8.51,60 op de 4x200m vrije slag waren Huisman, Danieke van der Kooi, Lize Janna de Vries en Wijkhuijs, duidelijk een maat te groot voor de concurrentie.

Orca heren leken lang geen gouden medaille te kunnen bemachtigen. David Kuipers brak na zilver op de 200m wisselslag en 100m vlinderslag, pas in het laatste blok met afstanden de ban op de 100m vrije slag. Met 54,53 tikte de Leeuwarder als snelste jeugdzwemmer aan. En daarna volgde ook nog het goud op de 400m vrije slag, maar daarop viel de tijd van 4.10,49 voor de erkend lange afstand zwemmer nog wat tegen.

Domingo Kuipers, in zijn geheel geen familie van David, volgde daarna wel het voorbeeld van zijn naamgenoot. Na zilver bij de dertienjarigen op de 200m schoolslag en 100m vrije slag en brons op de 200m wisselslag kwam het goud op de 200m rugslag. Met 2.33,92 is dat een veelbelovende tijd voor het NK in juni.

Een andere veelverdiener bij Orca was Joël Malda uit Leeuwarden. Malda pakte bij de vijftienjarigen brons op de 200m wisselslag en 100m vrije slag en zilver op de 50m en 200m rugslag. Volgend weekend gaat het toernooi in Drachten verder.